Data publicării:

Traseul pacientului oncologic. Dr. Matei Bâră (SANADOR): Care sunt pașii esențiali pentru un tratament eficient / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio

Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat că traseul pacientului care urmează radioterapie implică pași critici, începând cu obținerea unui rezultat histopatologic, urmat de investigații imagistice pentru stadializarea bolii. Potrivit medicului, abordările pentru tratamentele de radiochimioterapie și radioterapie variază semnificativ în funcție de vârstă, fiind necesară o selecție atentă a pacienților vârstnici pentru chimioterapie din cauza riscurilor de toxicitate.

Dr. Matei Bâră a explicat care sunt pașii esențiali în traseul pacientului care urmează radioterapie. 

„Care ar fi un traseu complet și corect al pacientului care face radioterapie?”, a întrebat Val Vâlcu.

„În primul rând, rezultatul histopatologic, pentru că fără un rezultat histopatologic, din punct de vedere oncologic, nu putem să discutăm nimic. Acest rezultat histopatologic ne îndrumă inițial, că pe partea de boală primară, câteodată se vede local, endoscopic, bronhoscopic sau local efectiv.

Apoi, în funcție de ce localizare primară este, sau suspiciune de localizare primară pe care o avem, facem investigații imagistice ca să stadializăm bine boala. În funcție de aceste stadializări imagistice știm tipul de tumoră. De multe ori, medicii oncologi efectuează și imunohistochimie ca să ne dea detalii suplimentare pe partea de imunohistochimie. După aceea, stadializăm boala.

În funcție de stadiul  bolii, împărțim boala, dacă este metastatică sau doar local avansată, și apoi, în funcție de tipul localizării, vedem ce se poate face.

Aici, decidem împreună cu medicul chirurg, cu medicul oncolog, tocmai pentru că fiecare localizare primară are anumite indicații de tratament. La unele localizări primare vorbim de intervenții chirurgicale din prima, dacă se poate, la altele de chimioterapie, la altele de radiochimioterapie, la altele de hormonoterapie, radioterapie simplă. Deci, sunt foarte multe variante, în funcție de stadiul bolii, de tipul histopatologic, și mai ales și nu trebuie să uităm de statusul clinic al pacientului.”, a spus dr. Matei Bâră. 

2. -imagine fara descriere- (dr-matei-bara_94479500.jpg)

„Patologia pediatrică este puțin diferită față de patologia oncologică de adulți"

Dr. Matei Bâră a vorbit despre limitările legate de vârstă în tratamentele de radiochimioterapie. Potrivit acestuia, pentru pacienții cu vârste de peste 70-75 de ani, chimioterapia necesită o selecție atentă, deoarece nu toți pacienții pot suporta acest tratament din cauza unei toxicități mai mari. În ceea ce privește radioterapia la copii, nu există limitări de vârstă, deoarece patologia pediatrică este diferită de cea a adulților, având tumori specifice. 

„Există limitări legate de vârstă?”, a întrebat Val Vâlcu.

„La vârstă sunt niște limitări. Peste 70-75 de ani, de exemplu, dacă vorbim de radiochimioterapie, partea de chimioterapie este puțin la limită, nu la limită în sensul că nu avem indicație, dar trebuie o selecție foarte atentă a pacienților la care se efectuează chimioterapia de către medicul oncolog. Unii pacienți pot să suporte acest tratament, la alți pacienți nu se poate livra acest tratament pentru că aduce o toxicitate mai mare.", a spus dr. Matei Bâră.  

„În ceea ce privește radioterapia la copii, ar fi limitări de vârstă?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Nu. Patologia pediatrică este puțin diferită față de patologia oncologică de adulți. Sunt tumori care sunt doar la copii, de cele mai multe ori. La adulți sunt alte tipuri de tumori.”, a spus dr. Matei Bâră. 

„Radioterapia nu e contraindicată.”, a spus Val Vâlcu.

„Nu. Se folosește, doar că este puțin specială. E altceva față de ce tratăm în mod normal la adulți. Este același aparat, doar că totul, de la cum se desenează planul de tratament, constrângerile pe care le avem și anumite tratamente, sunt puțin diferite”, a spus dr. Matei Bâră la Interviurile DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel