Data publicării:

Guvernul Meloni adoptă un decret pentru a ocoli opoziția justiției privind acordul cu Albania pe tema migranților

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Guvernul italian condus de Giorgia Meloni, format din partide de dreapta și extremă dreapta, se reunește luni pentru a aproba un decret menit să evite blocajul impus de justiție asupra unui acord controversat încheiat cu Albania privind migranții.

Citește și: EXCLUSIV Ce se întâmplă cu votul de la referendum dacă NU punem ștampila pe toate cele 3 întrebări. Judecătorul Zegrean, clarificări

Decizia vine după ce un tribunal din Roma a ordonat, vineri, întoarcerea în Italia a 12 migranți din Egipt și Bangladesh, trimiși anterior în Albania. Această hotărâre a fost percepută ca o lovitură pentru Meloni, care dorește să prezinte acest acord drept un model pentru Uniunea Europeană (UE), relatează agenția AFP.

Decretul, care va fi discutat în cadrul unei ședințe a Consiliului de Miniștri, urmărește să ocolească hotărârea judecătorilor și să permită guvernului să soluționeze rapid cererile de azil ale migranților în Albania. O componentă esențială a decretului prevede transformarea unei liste de 22 de țări considerate "sigure" în lege, permițând astfel Italiei să proceseze cererile de azil ale persoanelor provenind din aceste state direct în Albania.

Cu toate acestea, judecătorii au invocat o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care stipulează că statele membre pot desemna doar țări întregi ca fiind "sigure", nu anumite regiuni ale acestora. Guvernul Meloni a inclus pe lista sa regiuni considerate nesigure, provocând astfel opoziția justiției.

Giorgia Meloni a reacționat ferm la decizia tribunalului, acuzând judecătorii de părtinire. "Eu nu cred că le revine judecătorilor să spună care țări sunt sigure, ci Guvernului", a declarat Meloni. Ea a subliniat, de asemenea, că, în timp ce Uniunea Europeană urmărește cu interes inițiativa Italiei, există forțe care încearcă să obstrucționeze acest plan.

Decretul urmează să fie implementat imediat după aprobarea sa și va fi supus ulterior Parlamentului, unde guvernul Meloni are majoritatea necesară pentru promulgare. Legea prevede ca cele 22 de țări considerate "sigure" să fie astfel pentru toate categoriile de persoane și pentru toate teritoriile lor.

Specialiștii în dreptul imigrației au avertizat că această schimbare rapidă a legislației ar putea genera noi probleme juridice. Avocatul Guido Savio a declarat pentru sursa citată că modificările propuse de guvern vor complica și mai mult situația și vor duce la noi conflicte în instanțele de judecată.

Italia se confruntă de mult timp cu o criză a migrației, fiind unul dintre primele puncte de intrare pentru migranții care traversează Marea Mediterană din nordul Africii. Meloni, care a fost aleasă în 2022, a promis să reducă numărul debarcărilor migranților, să accelereze repatrierile și să solicite un sprijin mai mare din partea vecinilor europeni pentru a gestiona acest fenomen.

Tensiunile dintre guvernul Meloni și sistemul judiciar au crescut în ultimele zile, după ce Meloni a publicat pe rețelele sociale fragmente dintr-o notă internă a unui judecător către o asociație a magistraților. În mesajul respectiv, judecătorul Marco Patarnello avertizează cu privire la o Meloni "mai puternică și mai periculoasă" decât fostul premier Silvio Berlusconi.

Meloni a folosit această notă pentru a argumenta că judecătorii acționează împotriva guvernului său, însă opoziția italiană a criticat publicarea parțială a mesajului. Restul notei, care nu a fost publicat de Meloni, menționa că "nu trebuie să facem opoziție politică, ci să apărăm tribunalele și dreptul cetățenilor la o justiție independentă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel