Ce înseamnă 1 decembrie pentru alții? Si kazahii îl sărbătoresc
Data publicării:
Autor: Radu Magdin
WhatsApp
Kazahstan, sursă foto: Ambasada Kazahstanului în România
Kazahstan, sursă foto: Ambasada Kazahstanului în România
Ziua Națională a României nu e singura aniversare pe 1 decembrie: împărțim aniversarea cu un stat partener din Asia Centrală, cel mai mare ca populație și teritoriu din zona Caspică. 

La 1 decembrie în Kazahstan e celebrată ziua "Primului Președinte", Nursultan Nazarbayev. E o sărbătoare la ei menită a recunoaște contribuția/munca primului Președinte după independență al țării, Nazarbayev, data fiind aleasă ca atare căci atunci au avut loc primele alegeri prezidențiale în statul proaspăt constituit. Nazarbayev, în onoarea căruia a fost redenumită și capitala țării, din Astana in Nursultan, este creditat ca artizanul reformelor care au dus la o tranziție de succes, prosperă, pentru statul central asiatic. Kassym-Jomart Tokayev, al doilea Președinte al Kazahstanului, e in funcție din martie 2019.

  
Luna decembrie e dublu festivă pentru Kazahstan, căci la jumătatea lunii sărbătoresc și luna națională, iar 2021 este un an cheie pentru ei căci serbează 30 de ani de la independență, moment simbolic de strângere a relațiilor bilaterale cheie, România fiind istoric pe harta de prietenie și cooperare a kazahilor.  Kazahstanul este un investitor prezent vizibil în România prin KMG international/Rompetrol, existând totodată si un Fond de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR).  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel