CCIB, acord IMPORTANT de colaborare cu afaceriştii turci
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a reactualizat acordul de colaborare cu afaceriştii turci ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România.
Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întâlnire cu o delegație a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), condusă de Guven Gungor, ales recent în funcția de președinte al Asociației.
În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre strategia de relații externe a CCIB și a subliniat interesul privind dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Turcia, o dovadă în acest sens fiind cele 8 acorduri de cooperare încheiate de CCIB cu organizații similare din această țară, în baza cărora sunt organizate evenimente menite să contribuie la o mai bună cunoaștere a celor două comunități de afaceri, dar și cu TIAD, conform unui comunicat de presă primit la redacţie.
Președintele CCIB a apreciat ca fiind utilă reînnoirea și actualizarea protocolului de colaborare cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România și identificarea, în marja acestui document, a unor proiecte concrete a căror derulare să conducă la o mai bună cunoaştere a comunităţilor de afaceri reprezentate de cele două organizații. Potrivit președintelui Camerei bucureșene, programul comun ar putea include organizarea unui Forum de afaceri România-Turcia, a unei „Zile a Oportunităților de Afaceri” dedicate Republicii Turcia, precum și a unei „Săptămâni a produselor turcești în România”.
Prezență cât mai activă a Asociației
Guven Gungor a subliniat că obiectivul său principal, în calitate de președinte TIAD, și al echipei sale îl constituie o prezență cât mai activă a Asociației în mediul de afaceri din țara noastră. Președintele TIAD a apreciat proiectele prezentate de preşedintele CCIB și a punctat că organizarea în comun de evenimente are rolul de a crea un mediu propice pentru networking pentru membrii celor două organizații, de a fi un punct de plecare pentru identificarea de noi proiecte și oportunități de afaceri, atât în România, cât și în Turcia. În acest context, Guven Gungor a apreciat că primul proiect din agenda comună poate fi Forumul de afaceri România-Turcia propus de președintele CCIB, a cărui organizare poate fi corelată cu deplasarea în România, la invitația TIAD, a unei delegații cuprinzând reprezentanți ai unor camere de comerț din Turcia.
La data de 31 decembrie 2017, valoarea schimburilor comerciale româno-turcești se cifra la 5,1 miliarde euro, în creștere cu 16,6%, faţă de anul 2016. Exportul a însumat 2,1 miliarde euro, în creștere cu 15 %, iar importul a fost de 3 miliarde euro, cu 18,2% mai mare decât în anul 2016. La data amintită, Turcia era al șaselea partener comercial al României, fiind a șaptea piață de desfacere a produselor românești și a opta piață de origine a mărfurilor intrate în România. La 31 decembrie 2017, în România erau înregistrate 15.097 societăți comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 565,4 milioane euro, reprezentând 1,3% din totalul capitalului subscris de investitorii străini, conform biroului de Presă al CCIB.
[citeste si]
După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada 1991 – decembrie 2017, respectiv locul 3 în clasamentul pe ţări de rezidenţă după numărul de societăţi înregistrate în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News