CCIB, acord IMPORTANT de colaborare cu afaceriştii turci
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a reactualizat acordul de colaborare cu afaceriştii turci ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întâlnire cu o delegație a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), condusă de Guven Gungor, ales recent în funcția de președinte al Asociației.

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre strategia de relații externe a CCIB și a subliniat interesul privind dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Turcia, o dovadă în acest sens fiind cele 8 acorduri de cooperare încheiate de CCIB cu organizații similare din această țară, în baza cărora sunt organizate evenimente menite să contribuie la o mai bună cunoaștere a celor două comunități de afaceri, dar și cu TIAD, conform unui comunicat de presă primit la redacţie.

Președintele CCIB a apreciat ca fiind utilă reînnoirea și actualizarea protocolului de colaborare cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România și identificarea, în marja acestui document, a unor proiecte concrete a căror derulare să conducă la o mai bună cunoaştere a comunităţilor de afaceri reprezentate de cele două organizații. Potrivit președintelui Camerei bucureșene, programul comun ar putea include organizarea unui Forum de afaceri România-Turcia, a unei „Zile a Oportunităților de Afaceri” dedicate Republicii Turcia, precum și a unei „Săptămâni a produselor turcești în România”.

Prezență cât mai activă a Asociației

Guven Gungor a subliniat că obiectivul său principal, în calitate de președinte TIAD, și al echipei sale îl constituie o prezență cât mai activă a Asociației în mediul de afaceri din țara noastră. Președintele TIAD a apreciat proiectele prezentate de preşedintele CCIB și a punctat că organizarea în comun de evenimente are rolul de a crea un mediu propice pentru networking pentru membrii celor două organizații, de a fi un punct de plecare pentru identificarea de noi proiecte și oportunități de afaceri, atât în România, cât și în Turcia. În acest context, Guven Gungor a apreciat că primul proiect din agenda comună poate fi Forumul de afaceri România-Turcia propus de președintele CCIB, a cărui organizare poate fi corelată cu deplasarea în România, la invitația TIAD, a unei delegații cuprinzând reprezentanți ai unor camere de comerț din Turcia.

La data de 31 decembrie 2017, valoarea schimburilor comerciale româno-turcești se cifra la 5,1 miliarde euro, în creștere cu 16,6%, faţă de anul 2016. Exportul a însumat 2,1 miliarde euro, în creștere cu 15 %, iar importul a fost de 3 miliarde euro, cu 18,2% mai mare decât în anul 2016. La data amintită, Turcia era al șaselea partener comercial al României, fiind a șaptea piață de desfacere a produselor românești și a opta piață de origine a mărfurilor intrate în România. La 31 decembrie 2017, în România erau înregistrate 15.097 societăți comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 565,4 milioane euro, reprezentând 1,3% din totalul capitalului subscris de investitorii străini, conform biroului de Presă al CCIB.

[citeste si]

După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada 1991 – decembrie 2017, respectiv locul 3 în clasamentul pe ţări de rezidenţă după numărul de societăţi înregistrate în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel