CARTELE PRE-PAY. Curtea Constituțională, decizie care va enerva SRI și DIICOT
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Judecătorii Curții Constituționale au decis că actul normativ care reglementează regimul cartelelor pre-pay este neconstituțional în ansamblul lui. Legea a ajuns pe masa CCR în urma unei sesizări a Avocatului Poporului, demers criticat ferm de SRI și DIICOT, structuri care pledează pentru necesitatea acestei legi.

Legea respinsă de CCR prevedea că persoanele care vor să-și cumpere o cartelă pre-plătită (pre-pay) o pot face numai dacă prezintă un act de identitate. Cei care deja dețineau o astfel de cartelă erau obligați să se înregistreze la operatorul de telefonie mobilă cu buletinul. 

Judecătorii constituționali au admis cu majoritate de voturi obiecția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului, funcție deținută în prezent de Victor Ciorbea.

George Maior (SRI) cere o lege a cartelelor pre-plătite

CCR spune că dispozițiile legii "nu au un caracter precis și previzibil, iar modalitatea prin care sunt obținute și stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicații electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectați la puncte de acces la internet nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a acestor date".

SRI: Cartelele pre-pay sunt o vulnerabilitate majoră

Directorul SRI, George Maior, spunea într-un interviu publicat în iulie că actualul regim al cartelelor pre-pay este o vulnerabilitate majoră. El a amintit de atentatele teroriste de la Burgas și Madrid, în care, conform șefului SRI, au fost utilizate astfel de cartele.

Maior respingea atunci argumentele folosite de CCR pentru decizia de marți, el spunând că reglementările  legii contestate de Avocatul Poporului nu încalcă drepturile omului, ci protejează mai bine viața privată.

"Se minte direct şi rudimentar atunci când se afirmă nonşalant că înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele pre-pay încalcă drepturile omului. Dimpotrivă, eu cred că acestea sunt profund afectate prin anonimizare", spunea Maior. 

Maior a reluat apelul în cadrul unei ieșiri publice din august, când a arătat că neimplementarea legii care obligă deținătorii de cartele preplătite să-și prezinte datele personale de identificare afectează siguranța națională.

DIICOT critică Avocatul Poporului

Procurorul șef al DIICOT, Alina Bica, a transmis Avocatului Poporului un punct de vedere referitor la legea cartelelor pre-pay, act normativ pe pe care Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism îl consideră constituțional.

"DIICOT consideră neîntemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind că legea satisface toate criteriile de constituționalitate pentru a putea fi pusă în vigoare având caracterul unei legi previzibile și accesibile", susține DIICOT, într-un comunicat remis luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel