Data publicării:
Brigada Antitero, alarmă în podcastul SRI: Întrebarea nu e dacă se va întâmpla un atentat, ci când se va întâmpla
Generalul Dorin Rădulescu, şeful Brigăzii Antitero din cadrul SRI, a tras un semnal de alarmă cu privire la un viitor posibil atentat în România.
„Nu am avut crize în sensul celor care s-au întâmplat în Franța sau în alte țări din UE. Dacă mă întrebi pe mine, întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla, pentru că oricât de bun ai fi în zona asta - și vorbesc de servicii de top din lume - nimeni nu poate să acopere totul. Lucrurile au evoluat în asemenea măsură, încât încerci să te pregătești în fiecare zi să ai capabilitatea să reacționezi prompt, să poți să folosești toate mijloacele pentru... dacă nu poți să previi, măcar pentru a diminua damage-ul (pagubele - n.r.) pe care îl face un astfel de eveniment”, a declarat Dorin Rădulescu în podcastul lansat vineri de SRI, conform Digi24.
"Ne-a trecut glonţul pe la ureche"
„Pot spune cu certitudine că au existat câteva cazuri concrete și în România, și la nivel european, care sunt cunoscute de beneficiarii noștri, ca să spun așa, în care granița era foarte subțire. Adică, probabil că dacă am mai fi stat... sau cum zicem noi, probabil ne-a trecut glonțul pe la ureche”, a mai spus generalul.
Cum acţionează acum teroriştii
„Tipologia și modul de acțiune s-au schimbat mult față de terorismul clasic. Aveai o structură piramidală, aveai niște reprezentanți, în principiu nimeni nu făcea în alte părți fără un acord din partea liderului. După era Daesh și ce a însemnat Califatul Islamic, aceste grupări și-au dat seama că pot folosi la maximum instrumentele pe care noi, țările democratice, le avem la îndemână - internet, radio, televiziune.
E ca aia cu agățatul: unu la zece s-ar putea să înceapă să i se schimbe mentalitatea. Dacă tu vorbești în fiecare zi și la un moment dat începi să accesezi anumite persoane, sunt persoane care au predilecție către astfel de activități violente, care caută ceva extraordinar. Gândește-te că a existat fenomenul acela al mireselor din Occident, când era o întreagă nebunie de adolescente din Marea Britanie, din Franța, dornice să ajungă în Califat, să se căsătorească cu luptătorii, să devină miresele jihadiștilor... N-aveau nicio treabă cu islamul în sine sau cu preceptele adevăratului islam”, a mai declarat șeful Brigăzii Antitero.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News