Fostul premier Petre Roman, pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
A fost pus din nou sub acuzare Petre Roman în dosarul Mineriadei.

Petre Roman, fost premier, a mers astăzi la sediul Parchetului General. Acesta s-a prezentat pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

La Parchetul General sunt așteptați și Gelu Voican Voiculescu, fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma, au precizat surse judiciare pentru Agerpres.

Ion Iliescu, fost președintele al României, va fi audiat de procurori vineri la domiciliu, fiindcă nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a dat avizul, în data de 16 aprilie, pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

După ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă, procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar.

Refacerea de la zero a anchetei

Inițial, Ion Iliescu a fost trimis în judecată în iunie 2017 pentru infracțiuni contra umanității, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au luat decizia atunci de anulare a tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil ”Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

Ar fi fost implicate în atac, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Ziua de 13 iunie 1990

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

Peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele în cadrul acestei acțiuni. Acestea au fost reținute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când după o cercetare sumară au fost lăsate să plece.

Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari ca el a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel