Bobotează, 6 ianuarie 2018, tradiții. Ce NU ai voie să faci
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Pe 6 ianuarie credincioşii ortodocşi sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului Iisus Hristos.

Tradiția de Bobotează cere sfințirea apei. Pregătirea acestui moment se face, şi astăzi, cu multă atenţie, în fiecare comunitate, informează Antena 1. Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână -, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii.

Pentru acest moment se aduce apă, care se punea în vase mari de lemn şi, tot acum, se taie, la rău, o cruce mare de gheaţă. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participa toată suflarea comunităţii.

Ce trebuie să nu faci de Bobotează

În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile.

De asemenea, în această zi erau interzise certurile în casă şi nu se dădea nimic că împrumut, nici măcar jăratec din focul din vatră, mai informează sursa citată.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel