ANPC, amenzi uriașe pentru vânzătorii de rechizite și uniforme școlare
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
ANPC a aplicat amenzi usturătoare vânzătorilor de rechizite și de uniforme școlare.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat comercianţilor de rechizite şi uniforme şcolare amenzi în valoare de 700.300 lei în urma unor controale efectuate în perioada 27 august - 8 septembrie, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), dat marţi publicităţii.

Au fost vizaţi 551 de operatori economici

În timpul acţiunii de control au fost vizaţi 551 de operatori economici, la aproape 60% dintre aceştia (328) fiind constatate abateri de la prevederile legale în vigoare.

Potrivit sursei citate, au fost controlate produse în valoare de 1.687.624 lei, abaterile la produse însemnând 391.045 lei. Astfel, s-au constatat abateri privind informarea consumatorilor (lipsa elementelor de identificare/caracterizare) în judeţele Galaţi, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Iaşi, Ilfov, Bacău, Vaslui, Neamţ, Mehedinţi şi Arad, privind traducerea în limba română a informaţiilor în judeţele Constanţa, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Iaşi, Tulcea, Botoşani, Bacău, Vaslui, Neamţ, Mehedinţi, Vâlcea, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş, respectiv privind informaţiile referitoare la promoţii în judeţele Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Neamţ şi Mehedinţi.

Au fost aplicate 367 de sancţiuni

De asemenea, pe lista abaterilor, s-au mai aflat: neafişarea unor preţuri de vânzare (judeţele Giurgiu, Teleorman, Suceava), neafişarea preţurilor în mod vizibil (judeţele Tulcea şi Vrancea) şi lipsa autorizaţiei de funcţionare (judeţul Bacău).

Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost aplicate 367 de sancţiuni, dintre care 139 de amenzi contravenţionale, în valoare de 546.300 lei, precum şi 228 de avertismente. În acelaşi timp, au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 173.327 lei.

"Au fost controlate produse în valoare de 341.923 lei"

Pe segmentul comercializării uniformelor şcolare, au fost verificaţi 162 de operatori economici. La mai mult de jumătate dintre aceştia (56,79%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare.

"Au fost controlate produse în valoare de 341.923 lei, constatându-se abateri la produse în valoare de 76.590 lei, după cum urmează: abateri privind traducerea informaţiilor în limba română în judeţele Buzău, Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Iaşi, Botoşani, Bacău, Neamţ şi Hunedoara; abateri privind informaţiile referitoare la promoţii, constatate în judeţul Vaslui; abateri privind prevederile Regulamentului (UE) nr. 1007/ 2012, respectiv art. 4 (etichetare/marcare/documente însoţitoare) s-au constatat în judeţele Galaţi, Iaşi şi Mehedinţi, art. 14 alin. 1 (etichetare durabilă/vizibilă cu uşurinţă/ vizibile şi accesibile/bine ataşate) s-au constatat în judeţele Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Neamţ, Iaşi, art. 15, alin. 3 (distribuitorul asigură eticheta sau marcajul corespunzător) în judeţele Vaslui şi Mehedinţi, art. 16, alin. 2 (existenţa/indicarea mărcii comerciale sau denumirea întreprinderii) în judeţul Giurgiu", se menţionează în comunicatul ANPC.

ANPC a aplicat 133 de sancțiuni

În plus, alte abateri pe acelaşi tip de produse comercializate au fost: preţurile nu erau afişate în mod vizibil, fără echivoc (judeţul Galaţi, Giurgiu, Prahova, Dolj), abateri privind afişarea denumirii unităţii şi a codului unic de identificare (în judeţele Tulcea, Vrancea, Buzău, Bacău, Arad), afişarea fără vizibilitate a preţurilor (judeţul Gorj) şi abateri cu privire la neconcordanţa afişării preţurilor de la raft cu cele de la casa de marcat (judeţul Caraş-Severin).

În urma celor constatate, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat 133 de sancţiuni, dintre care 64 de amenzi contravenţionale, în valoare de 154.000 lei, dar şi 69 de avertismente, fiind oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 47.444 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel