Data publicării:
Viețile noastre nu se schimbă magic la 1 ianuarie. Cum să-ți menții obiectivele pentru Anul Nou
Este ușor, în decembrie, când ești înconjurat de ambalaje de ciocolată și budincă de Crăciun, să te decizi să-ți schimbi viața din ianuarie. Este destul de diferit când vine ianuarie, aducând cu el mai mult întuneric, mai multă ploaie și posibile senzații de dispoziție scăzută.
Viețile noastre nu se schimbă magic la 1 ianuarie. A face o schimbare necesită muncă.
Întrebarea cheie pe care trebuie să ți-o pui atunci când vine vorba de rezoluțiile de Anul Nou este „de ce”. De ce te-ai decis să schimbi lucrurile pe care le ai? Ce te-a determinat la asta?
Dacă răspunsul este „Nu știu” sau este legat de presiunile externe ale altor persoane sau ale societății în general („Simt că toți ceilalți s-au înscris la o sală, așa că și eu ar trebui”), atunci sunt șanse ca rezoluțiile să nu fie sustenabile, arată Reuters, citând The Conversation.
Motivația este cheia, dar trebuie să vină din interiorul nostru
”Cercetarea noastră, care folosește teoria autodeterminării, ne-a condus la această concluzie. Această teorie, bazată pe psihologie, ne spune că motivația este cheia pentru continuarea unei activități, dar că motivația trebuie să vină din interiorul nostru.
Dacă întreprindeți ceva pentru că credeți că alți oameni vor să o faceți sau pentru că doriți validarea altor persoane, este puțin probabil să continuați. Dacă activitatea are valoare pentru tine sau este plăcută, atunci este mai probabil să fii perseverent, chiar și în fața dificultăților și a eșecurilor.
Să luăm în considerare un exemplu. Multe dintre cele mai comune rezoluții se referă la fitness, care este un domeniu bine deservit de cercetarea teoriei autodeterminării.
Unii oameni s-ar putea hotărî să se înscrie la o sală de sport sau să înceapă să alerge în ianuarie, deoarece simt că au exagerat de Crăciun. Oamenii cărora le place fitness-ul au mai multe șanse să continue. (...)
Gândește-te la motivele tale. Dacă crezi că „ar trebui” să fii capabil să vorbești o altă limbă, atunci s-ar putea să nu reziste atât de mult rezoluția – mai ales după ce noutatea a dispărut și efortul necesar s-a intensificat. Dacă te pregătești pentru o călătorie și crezi că cunoașterea limbii locale te va ajuta atunci când ești acolo, atunci este mai probabil să-ți menți obiceiul - cel puțin până la momentul călătoriei.
Dacă vei continua dincolo de asta, este o altă întrebare, deoarece ți-ai îndeplinit obiectivul inițial. Fără o altă călătorie viitoare către aceeași destinație, s-ar putea să descoperi că obiceiul pe care l-ai creat devine mai greu de susținut.
Deci, având în vedere toate acestea, ce puteți face pentru a vă asigura că vă păstrați rezoluția de Anul Nou? Ei bine, în primul rând, încercați să faceți ceva care vă place. Dacă nu vă place înainte de a începe, gândiți-vă la ce puteți face pentru a o face plăcută. Dacă te-ai hotărât să fii în formă, dar sala de sport nu funcționează pentru tine, încearcă altceva - poate înot, alergare sau yoga.
Dacă vrei să înveți o limbă străină, dar se dovedește a fi mai degrabă o muncă grea decât distracție, încearcă un serial TV în limba ta țintă (cu subtitrare) sau studiază cu un prieten.
Dacă faci ceva doar pentru alți oameni, și nu pentru tine, atunci motivația ta va fi probabil de mai slabă calitate și mai greu de susținut.
Și o notă finală. Dacă decideți că rezoluția de Anul Nou nu funcționează, acordați-vă flexibilitate. Este în regulă să-ți schimbi obiectivele sau să le pui în așteptare” arată sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News