Data actualizării:
Data publicării:

Toți turiștii care intră în Grecia vor fi testați aleatoriu - RECTIFICARE

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Pexels / Toți turiștii care intră în Grecia vor fi testați
Pexels / Toți turiștii care intră în Grecia vor fi testați

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat noua măsură luată de autoritățile elene pentru turiștii care le trec granița.

RECTIFICARE: A fost o eroare de traducere din MAE. Testele rapide COVID-19 se fac aleatoriu, ca până acum. 

----- 

Turiștii care intra pe teritoriul Greciei, indiferent de țara de origine, vor fi testați cu teste rapide, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse regimului de carantină cu durata de 10 zile, transmite Mediafax.

Comunicatul MAE


„A fost introdusă obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de statul de origine! Persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse regimului de carantină cu durata de 10 zile la locul de domiciliu sau la o locație stabilită de autoritățile elene. Persoanele confirmate pozitiv la aceste teste, dar care au fost imunizate complet (14 zile de administrarea celei de-a doua doze ori a dozei unice pentru serul Johnson&Johnson), sunt supuse unei perioade de carantină de doar 7 zile. În ultima zi de carantină, toate aceste categorii de persoane vor fi supuse unui test tip PCR”, anunță MAE.

Potrivit diplomației de la București, sunt exceptați de la aceste restricții (accesul în intervalul orar 07:00-23:00, prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 şi completarea formularului PLF) conducătorii camioanelor care transportă marfă în regim internațional (TIR) (situații care trebuie justificate cu documente corespunzătoare) şi care intră prin punctele de trecere a frontierei de la Promachonas, Kakavia, Evzoni, Nymphaea, Ormenio, Kipi și Exohi.

„Toate categoriile de persoane trebuie să completeze (cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul de proveniență) formularul Passenger Locator Form / PLF, cu datele de contact din Republica Elenă. Acest formular este disponibil pe pagina de internet: https://travel.gov.gr. Tuturor persoanelor care doresc să intre pe teritoriul Republicii Elene le este recomandat să consulte informațiile disponibile pe paginile de internet: https://travel.gov.gr, http://www.visitgreece.gr. Cetățenii români pot solicita asistență ori semnala disfuncționalități la numărul de telefon 1520 sau la cel de urgență al Secretariatului de stat pentru protecția cetățeanului (Call Center travel.gov.gr): 0030 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09.00-21.00)”, atenționează MAE.

MAE precizează că în Grecia este obligatorie purtarea măștii de protecție în interior, cât și în exterior, doar în spațiile aglomerate, iar nerespectarea măsurii este sancționată cu amendă în cuantum de 300 de euro, că sunt permise deplasările dintr-un județ în altul. A fost eliminată măsura obligativității transmiterii unui mesaj tip SMS sau completarea declarației pe proprie răspundere la părăsirea domiciliului.

Circulația de noapte este restricționată


De asemenea, începând cu data de 12 iunie 2021, circulația pe timp de noapte este restricționată pe tot teritoriul Greciei în intervalul orar 01:30 - 05:00.

„Sunt deschise restaurantele și unitățile de consum, doar cele care dispun de terase în aer liber și cu respectarea strictă a măsurilor de distanțare socială și protecție personală. Sunt deschise plajele amenajate, cu respectarea strictă a măsurilor de distanțare socială și dezinfectare. Au fost reluate cursurile în ciclurile primare, cu obligativitatea auto-testării pentru toți elevii. Sunt deschise saloanele de igienă personală și înfrumusețare, siturile arheologice și lăcașurile de cult. (...) Toate măsurile rămân în vigoare până la o notificare ulterioară din partea autorităților elene”, atrage atenția MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Atena sau Consulatului General al României la Salonic și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Conform informațiilor MAE obținute de la Ambasada României la Atena, toți turiștii care vor trece granița Greciei vor fi testați la punctul de trecere al frontierei. 

„Fiind vorba de implementare efectivă, probabil de mâine, așa am auzit și data trecută, implementarea efectivă a acestor măsuri ține de autoritățile elene. În momentul în care ele sunt comunicate oficial și în momentul în care am primit comunicarea oficială, am modificat și condițiile de călătorie, tocmai ca cetățenii români să știe la ce să se aștepte când pleacă spre Grecia”, a transmis Oana Darie, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe. 

Informație confirmată de MAE

Informația conform căreia toți turiștii care intră în Grecia vor fi testați la graniță a fost confirmată din MAE și pentru DCNews. Acest lucru va determina cozi uriașe în vamă, la intrarea pe teritoriul elen, cozi care oricum existau de la deschiderea sezonului, uneori și de 10 kilometri și cu ore bune de așteptare. Dar, în situația testării tuturor turiștilor, vor fi mult mai mari. 

În plus, în condițiile acestor cozi, temperaturile sunt ridicate, iar în apropiere de vamă nu există nici magazine, nici benzinării, nici farmacii și nici toalete publice, ceea ce îngreunează situația pentru toți cei care intră în Grecia.

Certificatul intră în vigoare de la 1 iulie

Certificatul european pentru COVID-19 intră în vigoare de la 1 iulie, iar o regulă unanim acceptată de statele membre a fost să nu adauge reguli suplimentare. 

„Dacă îmi permiteți încă o precizare pe care domnul secretar de stat Baciu a făcut-o mai devreme. Certificatul digital facilitează libera circulație, dar în sensul asigurării unui acces securizat în stat, la verificarea informațiilor privind vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Acum, fiecare stat membru rămâne în continuare cu competența de a suplimenta aceste elemente, vorbim de o testare rapidă și ulterior de a adopta anumite măsuri cu privire la sănătatea publică. Și încă un aspect. Formularul acela pe care trebuie să îl completăm cu 24 de ore înainte de a intra în Grecia are un alt scop decât certificatul digital. Scopul lui este de a permite autorităților, în cazul de față elene, să identifice persoana respectivă în cazul unei anchete epidemiologice. Formularul nu este specific Greciei. Formularul mai este aplicat de Spania și Italia”, a mai adăugat Oana Darie. 

„Toți cetățenii care vor trece granița Bulgariei cu Grecia vor fi testați rapid”, a completat gazda emisiunii de la DIGI24. 

Copiii sunt exceptați

„Copiii sunt exceptați, așa cum am mai menționat, așa cum este informația și pe site-ul Ministerului de Externe, copiii sunt exceptați de la testare. Aceste măsuri, prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR cu valabilitate limitată, se aplică persoanelor peste 12 ani”, a clarificat purtătorul de cuvânt. 

Pe aeroport nu se testează

Oana Darie a mai transmis faptul că turiștii care intră pe teritoriul elen prin aeroport nu vor fi testați, spre deosebire de cei care trec prin punctele de acces de la frontieră.

„E mult mai simplu să mergi în Grecia, dacă preferăm, cu avionul”, a completat aceasta. 

De asemenea, în cazul unui test pozitiv, va fi impusă carantina, cu durată diferită în funcție de situația prezentă, dacă o persoană este vaccinată sau nu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel