Rezervările turistice online au crescut cu aproape 14% în 2023, în Uniunea Europeană (Eurostat)
Călătoriile și vacanțele sunt din nou în plin avânt în Uniunea Europeană, conform datelor recente publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Turismul de cazare pe termen scurt prin intermediul platformelor populare precum Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor a înregistrat o creștere spectaculoasă în 2023, cu un total de aproximativ 678,6 milioane de nopți petrecute, în creștere cu 13,8% față de anul anterior.
Aceste date sunt un semnal puternic al revenirii turismului în Europa după perioada de incertitudine cauzată de pandemia de COVID-19. Sejururile prin intermediul platformelor de închirieri au depășit nivelurile din 2022 în 11 din cele 12 luni ale anului trecut, cu un avans remarcabil în trimestrul patru al anului, când s-au înregistrat creșteri de peste 20%.
În octombrie 2023, de exemplu, au fost înregistrate 55,3 milioane de nopți petrecute în spații de cazare închiriate pe termen scurt în UE, o creștere impresionantă de 21,9% față de aceeași perioadă din 2022. Tendința ascendentă a continuat în noiembrie și decembrie, cu o expansiune de 20%, respectiv 25,8% comparativ cu aceleași luni din anul precedent.
Aceste cifre sunt rezultatul unui acord între Comisia Europeană și cele patru mari platforme private de economie colaborativă, semnat în martie 2020. Acest parteneriat este menit să faciliteze și să reglementeze colaborarea între autoritățile europene și platformele online în ceea ce privește transparența și furnizarea de date statistice relevante pentru sectorul turistic.
Analizând preferințele de călătorie, se constată că regiunea Jadranska Hrvatska din Croația a fost cea mai căutată în trimestrul trei din 2023, cu 23,7 milioane de nopți petrecute acolo. În Spania, Andaluzia a fost destinația principală, cu 14 milioane de nopți de cazare, în timp ce în Franța, Provence-Alpes-Cote d'Azur a atras 12,2 milioane de nopți de ședere. Franța domină topul cu șase regiuni în topul primelor 20 cele mai căutate destinații, urmată de Spania și Italia, fiecare cu câte cinci regiuni în clasament. Grecia și Portugalia au două, respectiv una, iar Croația completează lista cu o regiune.
În ansamblu, aceste date indică o redresare semnificativă a industriei turistice în UE și o încredere crescută a călătorilor în utilizarea platformelor online pentru rezervări de cazare. Cu toate acestea, este important ca această creștere să fie gestionată cu atenție pentru a asigura sustenabilitatea și echilibrul între nevoile turistice și protejarea mediului și a comunităților locale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News