Secretul caselor albe din Grecia. De unde a început obiceiul și ce ascunde albul frumoasei Ellade
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Probabil, dacă-ți place să călătorești și dacă-ți place Grecia, ai admirat mereu casele mereu curate, în unele spații autentice - albe, curțile îngrijite, cu pomi văruiți. 

Peisajele de poveste care-ți încântă adesea privirea în frumoasa Elladă au la bază un obicei care, până nu demult, exista și-n România. E drept că nu se utiliza la case, pe exterior, dar românii îl foloseau pentru interiorul caselor și pentru copaci. Este vorba de văruit. 

Grecia este plină de obiceiuri și tradiții. Aspectul alb al pereților din Grecia se datorează în mare măsură utilizării varului. În Grecia, mereu înainte de Paști, este vremea pentru văruit: și se folosește var pe case, copaci, trepte de piatră, garduri și pe tot ce pare că are nevoie de puțină împrospătare. 

Imaginea de ansamblu este strâns asociată cu arhitectura tradițională mediteraneană din zilele grecești și romane antice.

Obiceiul are rădăcini adânci. Se spune că atunci când grecii din Smirna au sosit în 1922, li s-au acordat, de către stat, cele mai vechi, prost construite case din piatră. Ei erau obișnuiți cu un mod de viață mai bogat, mai confortabil și mai curat. Așa că au căutat modalități de a-și face casele să arate frumos și curat, începând cu curțile, care erau oglinda fiecărei gospodării la acea vreme. Casele erau văruite de cel puțin trei ori pe an. Mulți insulari chiar păstrau var pentru a alunga razele soarelui în lunile de vară. Astfel au ajutat la menținerea unei temperaturi tolerabile în interiorul casei. 

Amestecul de var (ásvestos) este amestecat în recipiente mari numite „tenekedes” sau kouvas. Varul este întins cu o perie cu fir natural, o bidinea, pentru a pătrunde varul peste tot. 

Dacă vizitați Grecia în această perioadă, cu siguranță veți vedea bătrânii greci văruind casa sau trunchiurile de copaci, obicei folosit ca dezinfectant și insecticid. 

Primul strat se dă subțire, al doilea mai gros adăugându-se var, apă și sare grunjoasă sau zahăr pentru a nu se decoji. 

Sursa informațiilor: Grup public ”Writing about Greece”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel