Topul șefilor de stat după avansările de generali. Care este românul cu cel mai înalt grad militar
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Sindicatul Cadrelor Militare în Rezervă și Disponibilizate a publicat lista generalilor cu patru stele și a gradelor echivalente. Potrivit SCMD, pe tot parcursul secolului trecut, când au avut loc două războaie mondiale, România nu a avut atâția generali câți au fost avansați după 1989.

La acest capitol, actualul președinte ocupă primul loc, depășindu-l pe Ion Iliescu, care a ridicat la patru stele doar 24 de generali, față de 27, câți a avansat Traian Băsescu, din 2004 până acum. Să nu uităm că Ion Iliescu a avut trei mandate, nu doar două. Sindicatul Cadrelor Militare se arată nemulțumit de faptul că unii dintre cei avansați sunt sportivi, fără legătură cu cariera militară.

Un general cu patru stele în fiecare an

Potrivit SCMD, de la 23 august 1944 și până la 1 decembrie 2011, în 67 ani, șefii de stat ai României au înaintat la gradul de general cu 4 stele (și echivalentul de amiral și chestor general), 68 de generali. Decretele de înaintare au fost semnate deTraian Băsescu pentru 27 de generali; Ion Iliescu pentru 24 de generali; Emil Constantinescu pentru 6 generali; MS Regele Mihai I pentru 5 generali; Gheorghe Gheorghiu-Dej pentru 3 generali; Nicolae Ceaușescu, pentru 3 generali.

Dacă nu există vreun decret care nu a fost dat publicității, prin care să-i fi fost retrasă ulterior distincția, cel mai înalt grad militar deținut de un român este cel de mareșal. MS Regele Mihai a primit acest grad la 10 Mai 1940, fiind singurul mareșal român în viață.

Click aici pentru lista completă a generalilor de patru stele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel