Școala 2020-2021. Problema despre care NU se discută. Profesoara Tunegaru: Ei sunt cei vulnerabili!
Profesoara de Limba și Literatura Română Cristina Tunegaru a comentat pentru DC News situația în care se află România privind începutul noului an școlar.
Cristina Tunegaru, profesoară de Limba și Literatura Română la o școală din Capitală, a vorbit pentru DC News despre principalele temeri pe care le are în prezent, când noul an școlar stă să înceapă în condiții nu foarte clare pentru cadrele didactice și elevi.
„Mai sunt câteva zile. De fapt, școala începe pe 1 septembrie pentru noi, pentru profesori. Trebuie să mergem la școală să ne pregătim clasele și să ne pregătim pentru copii”, a spus Cristina Tunegaru.
Școli deschise, profesori vulnerabili în fața Covid-19
În ochii profesoarei, „totul e foarte neclar deocamdată”. Cristina Tunegaru a ridicat apoi, problema profesorilor din categoriile de risc.
„Știm foarte bine că școlile au reacționat diferit, în funcție de situațiile locale. Una dintre temeri, chiar vorbeam de curând cu o colegă, este că unii dintre colegii noștri sunt vulnerabili. Sunt și profesori cu alte afecțiuni, cu boli cronice și în momentul acesta nici nu știm dacă Ministerul Educației ne asigură măști. Nu știm dacă trebuie să venim cu ele de acasă. Sunt foarte multe incertitudini, lucruri neclare, nu știm cum să ne pregătim și pentru binele nostru, și pentru binele copiilor”, ne-a declarat profesoara de Limba și Literatura Română.
„Mă întorc la clasă cu 35 de copii și dacă da, cum lucrăm cu un număr atât de mare de copii astfel încât să-i ținem în siguranță? Nimic nu este sigur și din păcate, am cam trecut de al 12-lea ceas. Nu mai putem face mare lucru. Afectate vor fi persoanele vulnerabile: cei de acasă, familia în care există persoane în vârstă sau cu boli cronice, profesorii în vârstă”, a mai explicat Cristina Tunegaru pentru DC News.
Cristina Tunegaru: Sunt școli suprapopulate în orașele mari
Cristina Tunegaru a precizat că sunt scoli în care, deja, se învață în trei schimburi, cu clase de 35-37 de copii, mai ales în orașele mari. Peste vară, spune profesoara, „nu s-au găsit soluții” precum discuții cu primari pentru a ceda spații suplimentare și nu s-au făcut angajări. Practic, ne întoarcem la școală cu același număr de profesori, în plină criză sanitară.
„Nu a apărut nicio normă în sistem. Niciun profesor în plus. Suntem în aceeași situație ca anul trecut. Din punctul meu de vedere, suntem acolo unde eram în martie, doar că acum suntem în vârful curbei, cu un număr foarte mare pe zi. Este un gest de inconștiență să nu iei niște măsuri concrete astfel încât să reduci pericolul”, a completat Cristina Tunegaru.
Cristina Tunegaru a afirmat că, în condițiile actuale, nu crede că se pot asigura condiții de siguranță pentru toți copii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News