Data publicării:

Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui

Autor: Darius Muresan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Slujbă de Înviere la Patriarhie. Photo source: Basilica.ro
Slujbă de Înviere la Patriarhie. Photo source: Basilica.ro

Slujba de Înviere la Patriarhia Română va începe la ora 23:30, și va ține până dimineața. Momentul culminant va fi la miezul nopții când Lumina Sfântă va fi împărțită miilor de credincioși.

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, în familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, potrivit Agepres.

De asemenea, 32% dintre români consideră că Paştele este mai mult despre conexiunea şi comunicarea cu cei dragi, în timp ce 31% se concentrează mai mult pe tradiţii şi obiceiuri. 

În 2024, ca în fiecare an, sute de mii de români vor participa la slujba de Înviere.

Slujba va începe în jurul orei 23:30 și va ține până dimineața, aproape de ora 04:00.

De ce slujba de Înviere se ține în afara bisericii

La Patriarhie slujba de Înviere se va ține în afara sfântului locaș. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a explicat de ce se va întâmpla acest lucru.

„Mesajul e unul universal. Și e adresat tuturor oamenilor nu doar celor din Biserică. Și acum se poate propovădui Învierea lui Hristos și poate fi adusă la cunoștința celor care vor să o primească. După slujba aceasta care se va încheia în jurul orei 03:30 va urma desigur oferirea Sfintei Împărtășanii pentru cei care au postit și s-au pregătit pentru ea. Ulterior se așterne din nou liniștea care va fi apoi din nou întreruptă la miezul zilei următoare, în Duminica Înviere când va avea loc așa-zisa a doua slujbă de Înviere care de fapt este vicernia care urmează”, a explicat Vasile Bănescu, la Antena 3 CNN. 

Tot azi, în urmă cu câteva ore înaintea începerii slujbei de Înviere, Lumina Sfântă a ajuns în România. Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim în această seară de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.

Lumina Sfântă a fost adusă, şi în acest an, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de la Bucureşti la Chişinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel