Ligia Deca vrea camere de supraveghere în clase. Sindicalistul Marius Nistor are o idee în plus: „Telefonul să rămână la intrare, într-un dulap special”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat o schimbare majoră în ceea ce privește securitatea în școli, declarând că vor putea fi instalate sisteme de supraveghere video fără necesitatea acordului profesorilor sau al părinților. Măsura a produs reacții și din partea reprezentantului Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", Marius Nistor.

Printr-o intervenție telefonică la postul de televiziune B1 TV, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", a comentat viziunea sa asupra măsurii introducerii camerelor de supraveghere în școli.

"Cred că avem nevoie aici de alte măsuri: avem nevoie de consiliere în fiecare unitate de învățământ, care să poată ajuta cadrul didactic atunci când apar astfel de probleme, pentru că cel mai important lucru este legat de prevenția unor astfel de acte. Mai avem nevoie de respectarea regulamentului unităților de învățământ. Dumneavoastră credeți că civilizația în țările europene a fost impusă doar prin măsuri de conciliere? Au existat în permanență și măsuri coercitive, prin care cei care încălcau niște reguli de comportament în societate sau în anumite instituții erau sancționați pe măsură. În momentul de față, un părinte care se manifestă violent în școală, care își permite să intre până în sala de clasă, agresând un cadru didactic sau un elev care se manifestă la modul acesta sunt sancționați pe baza unei legislații care este foarte deficitară la acest capitol. Știm că un profesor care greșește poate să suporte niște consecințe", a declarat Marius Nistor.

"Să clarificăm: chiar dacă introducem camerele video, vom monitoriza absolut tot dintr-o instituție de învățământ preuniversitar. Stau și mă întreb cum anume vor fi prevenite abuzurile. Într-adevăr, se limitează  accesul înregistrările respective doar la actele de violență, dar datele sunt stocate doar pe o perioadă de 90 de zile. Ce facem în situația în care ne trezim cu o avalanșă de sesizări din partea unor persoane că profesorul a spus un anumit lucru? Ce se întâmplă la nivel de unitate școlară? Eu trebuie să dau curs acelor sesizări și va trebui să începem să monitorizăm toate înregistrările existente. Dacă va veni o avalanșă de astfel de înregistrări, blocăm întreaga activitate a unității de învățământ pentru a verifica dacă cel care a făcut sesizarea are sau nu dreptate. Poate că povestea aceasta a camerelor video ar trebui să vină la  pachet cu altceva, care este o practică europeană: eliminarea telefoanelor din sălile de clasă. Telefonul să rămână la intrare, într-un dulap special. Reproșăm că nu sunt pregătiți elevii pentru viață, că programele sunt prea încărcate, dar majoritatea timpului ni-l petrecem uitându-ne pe un telefon", a continuat sindicalistul.

Potrivit declarațiilor ministrului, camerele de supraveghere vor fi amplasate în clase și în alte zone ale școlii, cu scopul de a monitoriza activitățile și de a interveni prompt în cazul apariției situațiilor de abuz sau violență. Este important de menționat că înregistrările realizate vor fi folosite exclusiv în scopuri legate de securitate și vor fi accesibile doar autorităților competente în investigarea acestor situații.

Această decizie ridică însă întrebări cu privire la intimitatea și confidențialitatea elevilor și a personalului școlar, iar unele voci critică această măsură, considerând-o o invazie în spațiul personal al celor implicați în procesul educațional. În ciuda acestor preocupări, Ligia Deca a subliniat că sistemele de supraveghere video vor fi implementate cu respectarea legislației privind protecția datelor personale și vor fi supuse unui control riguros.

Este important de menționat că aceste camere de supraveghere nu vor fi utilizate în scopul evaluării profesorilor sau al elevilor, ci vor servi exclusiv pentru asigurarea securității și prevenirea incidentelor neplăcute în mediul școlar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel