Data actualizării:
Data publicării:

Rusia își mobilizează puterea militară în Arctica. Putin a ordonat crearea unui plan pentru construcția de noi tabere. "Pot avea o importanță strategică pentru țară"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Rusia își mobilizează puterea militară în Arctica. Putin a ordonat crearea unui plan pentru crearea unor tabere. "Pot avea o importanță strategică pentru țară" / Foto: Pixabay
Rusia își mobilizează puterea militară în Arctica. Putin a ordonat crearea unui plan pentru crearea unor tabere. "Pot avea o importanță strategică pentru țară" / Foto: Pixabay
Vladimir Putin vrea să facă mai multe tabere militare în zona arctică.

Planul pentru formarea infrastructurii sociale, locative și energetice în așezările din zona arctică, unde sunt dislocate unități militare ruse, ar trebui pregătit înainte de 1 septembrie a acestui an, a declarat președintele rus Vladimir Putin, scrie Interfax.

"Planul ar trebui alcătuit pe baza unor master planuri, dacă este posibil pentru fiecare dintre aceste așezări, sau pentru mai multe așezări unite în aglomerări pentru dezvoltarea efectivă a teritoriilor", a spus Putin la o întâlnire privind dezvoltarea formațiunilor administrativ-teritoriale închise (ZATO) și a orașelor arctice.

Vladimir Putin: Pot avea o importanță strategică pentru țară

El a susținut, de asemenea, ideea dezvoltării așa-ziselor cetăți ale zonei arctice. Putin a instruit guvernul rus să stabilească o listă cu astfel de așezări.

"Numărul de așezări în acest caz nu este principalul lucru, deoarece trebuie să avem în vedere că chiar și așezările mici pot avea o importanță strategică pentru țară", a spus Putin.

El a dat instrucțiuni să fi pregătite master planuri de dezvoltare până în 2035 pentru astfel de cetăți, similare celor deja dezvoltate pentru orașele din Orientul Îndepărtat.

"Vă rog să nu întârziați această lucrare pentru ca până la 1 octombrie 2024, pe baza unor documente gata făcute, să fi aprobate planuri cuprinzătoare pentru dezvoltarea pe termen lung a orașelor arctice – tot până în 2035, și cu surse clare de finanțare", a spus președintele rus, adăugând că implementarea acestor măsuri ar trebui să înceapă încă din 2025.

NATO avertiza anul trecut că Rusia își extinde bazele militare din Arctica

Încă de anul trecut NATO avertiza anul trecut că Rusia își extinde bazele militare din Arctica, în ciuda pierderilor semnificative în războiul cu Ucraina, lucru observat și pe imaginile din satelit.

"Cea mai scurtă cale din Rusia în America de Nord trece prin Polul Nord al Arcticii. Prin urmare, importanţa strategică a acestor zone nu s-a schimbat din cauza războiului din Ucraina", a spus anul trecut Jens Stoltenberg, șeful trecut.

"Vedem că Rusia redeschide vechile baze sovietice, facilități militare", a spus el, menționând că NATO, de asemenea, "se va confrunta cu noi arme în Arctica și în Nordul Îndepărtat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel