Orașul din România în care și biletele la transportul în comun se scumpesc cu 20%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Orașul din România în care și biletele la transportul în comun se scumpesc, cu 20% / Foto: Pixabay, de Johnny B. Goode
Orașul din România în care și biletele la transportul în comun se scumpesc, cu 20% / Foto: Pixabay, de Johnny B. Goode
Într-un oraș din România biletele la transportul în comun se vor scumpi cu 20%.

Biletul la mijloacele de transport în comun din Iași va fi majorat la 3 lei, din iunie, scrie Ziarul de Iași. Dacă nu ar fi subvenţionat transportul local, preţul ar trebui să fie cel puţin dublu. În Cluj, Timişoara sau Oradea, biletele sunt mai scumpe. În Bucureşti sunt 3 lei, dar sunt valabile numai 90 de minute, faţă de 120 de minute la Iaşi.

Compania de Transport Public (CTP) pregăteşte scumpirea tichetelor de călătorie. Măsura va intra în vigoare până în vara acestui an. Biletul cu o valabilitate de 120 minute va costa 3 lei, cu 20% mai mult faţă de preţul actual. Pentru călătoriile în zona metropolitană, costul va rămâne la 3,5 lei. Scumpirile vor afecta şi celelalte tipuri de tichete: abonament o zi (noul cost este de 12 lei), abonament 7 zile (30 lei), abonament 30 zile (oraş – 110 lei, metropolitan – 150 lei), abonament 6 luni (550 lei) şi abonamentul pentru 1 an (1.100 lei).

Care sunt cauzele scumpirii

În prezent, un abonament pentru 30 zile în oraş costă 80 lei, astfel că majorarea în acest caz ajunge la peste 37%. Facilităţile acordate de Primărie vor rămâne în vigoare, respectiv gratuităţi sau reduceri pentru pensionari, elevi, studenţi şi alţi beneficiari. Cauzele scumpirii fac referire în special la creşterea preţului la energie şi combustibili, dar şi la dependenţa majoră a CTP faţă de bugetul local. 

"În această săptămână vom publica (proiectul cu noile tarife, n.r.). Ne vom adapta şi noi în funcţie de cum evoluează piaţa. Vom păstra rezonabil tariful. În momentul de faţă, calculele arată că biletul ar trebui să ajungă la aproape 7 lei, nu vom putea să-l trecem mai mult de 3 lei, 3,5 lei urmând ca diferenţa să fie acoperită pe compensaţii", a comentat ieri primarul Iașiului, Mihai Chirica.

Tariful de 3 lei pentru un bilet este şi în Capitală, cu diferenţa că valabilitatea este de 90 minute. În Cluj, un bilet de 60 minute costă 5 lei, iar, în Timişoara, acelaşi tip de tichet este 4 lei, în timp ce la Constanţa ajunge la 2 lei. În Oradea, biletul este 4 lei, dar este valabil o singură călătorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel