Data actualizării:
Data publicării:

Prințul Nigerian se întoarce. Meta (compania-mamă ce deține Facebook) anunţă că a închis peste 70.000 de conturi

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Meta Platforms a anunțat că a eliminat aproximativ 63.000 de conturi de Instagram și 7.200 de conturi de Facebook din Nigeria care încercau să se angajeze în scheme de "sextortion" - escrocherii financiare bazate pe metode de șantajare sexuală - care vizau în special bărbați adulți din Statele Unite, relatează Reuters.

Escrocii online nigerieni, cunoscuți sub numele de "Yahoo boys", sunt renumiți pentru înșelătoriile lor, care variază de la pretinderea că sunt persoane aflate în dificultăți financiare până la prezentarea drept prinți nigerieni ce promit dobânzi excepționale pentru anumite investiții.

Meta a anunțat într-un comunicat că, printre conturile eliminate, se numără și o rețea mai mică, dar coordonată, de aproximativ 2.500 de conturi, care erau legate de un grup de aproximativ 20 de persoane. 

„Aceste conturi vizau în principal bărbați adulți din SUA și utilizau identități false pentru a-și ascunde adevărata identitate”, a precizat Meta.

Ce înseamnă "sextortion"

În cazurile de extorcare financiară bazat pe șantaj de natură sexuală, cunoscută sub termenul englezesc "sextortion", victimele sunt amenințate cu publicarea unor fotografii compromițătoare, fie reale, fie fabricate, dacă nu plătesc sumele de bani cerute.

Gigantul american a subliniat că a folosit o combinație de noi tehnologii dezvoltate pentru a ajuta la identificarea conturilor suspectate de "sextortion". Acești infractori din Nigeria au devenit cunoscuți drept "escrocii 419", denumire derivată din secțiunea Codului penal național care incriminează, ineficient, frauda și șantajul.

Ancheta a relevat că majoritatea tentativelor escrocilor au eșuat și, deși au vizat în principal adulți, au existat și încercări de a extorca minori, pe care Meta le-a sesizat Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA.

Pe măsură ce dificultățile economice se accentuează în această țară cu peste 200 de milioane de locuitori, înșelătoriile online s-au intensificat, iar cei implicați operează din cămine universitare, suburbii sărace sau chiar din cartiere bogate.

Meta a mai menționat că unele conturi ofereau și vindeau sfaturi, ghiduri și linkuri către diverse colecții de fotografii pe care escrocii le puteau utiliza pentru aceste tipuri de înșelătorii.

2. Imagine cu... (frauda-de-600-de-milioane-de-euro--in-italia--temeri-la-nivelul-ue--dupa-ce-22-de-persoane-au-fost-arestate_23704000.jpg)

Sursa: Freepik

***

Schema cu prințul Nigerian

"Scrisoarea nigeriană" reprezintă una dintre cele mai răspândite escrocherii online. Scrisoarea apare sub forma unui e-mail pretins a fi trimis de un bogat prinț nigerian, moștenitor al unei averi uriașe, care dorește să-și mute banii în conturi externe pentru a-i proteja. Astfel, acest așa-zis prinț decide să contacteze oamenii pentru a împărți această avere.

Cunoscută și sub denumirea de "țeapa 419", nume inspirat din secțiunea legii nigeriene care sancționează fraudele, scrisoarea nigeriană se bazează pe exploatarea încrederii celor care primesc e-mailul. De regulă, sunt persoane fără prea multă experiență pe internet, care ajung să trimită bani prințului pentru a facilita transferul averii sau chiar își divulgă datele personale și bancare.

Interesant este faptul că această escrocherie nu a apărut odată cu era digitală, ci este o formă modernizată a "scrisorii prizonierului spaniol" din secolul al XVI-lea. În acele vremuri, un presupus prizonier spaniol bogat cerea bani pentru a mitui gardienii și promitea recompense mari celor care îl ajutau.

În anii 1980, scrisoarea nigeriană a început să fie trimisă prin poșta tradițională, de obicei expeditorul pretinzând a fi un director al unei companii petroliere din Nigeria. Variantele mai sofisticate ale acestor scrisori includeau ștampile oficiale și utilizau limba nativă a expeditorului, scrie Adevărul.ro. Cu toate acestea, în ultimii ani, au apărut și versiuni traduse grosolan cu Google Translate, ușor de identificat drept escrocherii.

Cum poți recunoaște o scrisoare nigeriană falsă?

În primul rând, nimeni nu îți va cere imediat numărul de cont bancar. De asemenea, majoritatea tranzacțiilor online nu necesită acces la datele tale bancare complete. Și, în plus, de ce ai fost ales tocmai tu dintre toți utilizatorii de internet?

Pentru a evita să devii victima uneia dintre cele mai mari escrocherii online, este esențial să verifici adresa de e-mail a expeditorului. Dacă nu recunoști expeditorul sau adresa pare generică, este foarte probabil să fie vorba de o fraudă.

Unele scrisori nigeriene solicită un transfer de bani prin Western Union pentru a câștiga încrederea victimei. Nimeni nu ar trebui să îți ceară să transferi bani prin Western Union încă din primul e-mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel