ONG-urile pun tunurile pe IKEA: Ce se întâmplă cu pădurile pe care le deține în România. Cine s-ar ”bucura” de lemnul românesc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
ONG-urile lansează acuzații grele la adresa IKEA, după ce ar fi descoperit cum compania a pus stăpânire pe pădurile din România și cum sunt "măcelărite" pentru profituri uriașe.

IKEA, cel mai mare proprietar privat de păduri din România

Organizațiile neguvernamentale Agent Green și BMF (Bruno Manser Fonds) vorbesc despre o situație deosebit de îngrijorătoare privind pădurile deținute de IKEA în România. Compania suedeză ar fi devenit cel mai mare proprietar privat de păduri din România. Deține 51.000 de hectare în 43 de locuri diferite. Investigatorii organizațiilor neguvernamentale au anchetat în ultimii doi ani managementul corporației în jumătate dintre aceste păduri și consideră că au identificat 59 de abuzuri diferite asupra legislației naționale și europene, urmând ca raportul să fie făcut public..

Pădurile naturale din România, mobilă în 13 țări europene

Și Greenpeace trage un semnal de alarmă amplu, după cum se arată într-un comunicat.

"Producători de mobilă care fabrică pentru IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform raportului. O nouă investigație Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum șapte producători ai produselor populare IKEA, precum umerașele BUMERANG, scaunele INGOLF, patul pentru bebeluși și cadrul de pat pentru copii SNIGLAR sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare. Cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea  Britanie, Polonia, România și  Suedia. Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluție, în loc să participe activ înrăutățind criza climatică și a biodiversității".

"Producerea de mobilă este în teorie unul dintre cele mai sustenabile moduri de folosință a lemnului, atât timp cât excludem industria de fast furniture care promovează consumul rapid de mobilier ieftin și perisabil sau producerea mobilei din lemn tăiat ilegal sau din lemn provenit din păduri cu valoare înaltă de conservare a biodiversității. Ikea trebuie să-și curețe lanțul de aprovizionare de acel lemn care în prezent provine și din distrugerea ultimelor păduri naturale din România“, a declarat Ciprian Gălușcă, campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

Greenpeace spune că "a urmărit lanțul de aprovizionare, a analizat autorizațiile și imaginile satelitare ale locurilor de exploatare a pădurilor din România, la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până la locul în care ajung aceste produse: pe rafturile magazinelor IKEA. S-a constatat că șapte producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare. Bazându-se pe date publice, IKEA este cel mai mare client al produselor manufacturate de către aceste companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca acest lemn să fie transformat în mobilă IKEA. Acest lucru este cert în cazul companiei Plimob care produce practic exclusiv pentru IKEA.

IKEA nu a contestat informațiile

Deși Greenpeace CEE a oferit IKEA posibilitatea de a comenta concluziile acestei investigații, compania nu a contestat informațiile.

"Greenpeace recunoaște mobilierul ca fiind o modalitate sustenabilă de a utiliza lemnul, de a stoca carbonul și de a adăuga valoare materiilor prime, dar acest lucru nu trebuie să se întâmple în timp ce sunt sacrificate cele mai valoroase păduri din punctul de vedere al biodiversității. Carpații sunt printre cele mai importante refugii de floră și faună de pe continentul european. Urșii bruni, lupii, râșii, caprele negre și zimbrii încă mai cutreieră aceste ținuturi, alături de mii de alte specii, inclusiv multe dintre cele care se confruntă cu extincția în Europa. 

Doar 2,4 % din pădurile Carpaților români, protejate împotriva exploatării forestiere

Problema este că firmele și autoritățile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind păduri virgine sau naturale pentru a evita restricțiile, ceea ce a dus la faptul ca doar 2,4 % (1 700 km²) din pădurile Carpaților români sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere. În același timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7 % din pădurile românești au o vechime de peste 120 de ani. În conformitate cu strategia UE privind biodiversitatea, aceste păduri ar trebui să fie strict protejate", se arată în documentul citat.

"Am descoperit mai mulți producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 ani. Acești parteneri Ikea produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele Ikea. Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității Ikea, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor", declară Ciprian Gălușcă, campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel