Omar Hayssam cere statului român să-l scutească de datorii, pentru a putea fi eliberat condiționat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Omar Hayssam vrea bani de la statul român pentru a fi eliberat condiționat
Omar Hayssam vrea bani de la statul român pentru a fi eliberat condiționat
Omar Hayssam a cerut, în instanță, ca statul român să-l scutească de datoriile uriașe pe care le are.

Teroristul Omar Hayssam a cerut în instanță ca statul român să-l scutească de datoriile uriașe pe care le are, pentru a putea să fie eliberat condiționat. El cere statului român ca prejudiciul pe care îl are de plătit să fie micșorat deoarece nu ar avea această sumă după ce a fost condamnat la 23 de ani de închisoare.

Prejudiciu de 20 de milioane de euro

Una dintre condițiile necesare pentru o eliberare condiționată este achitarea prejudiciului. Pe lângă organizarea răpirii jurnaliștilor români în Irak, sirianul a fost condamnat și pentru infracțiuni economice care au produs un prejudiciu total de peste 20 de milioane de euro. Judecătorii i-au respins cererea. Este o decizie în primă instanță, iar Omar Hayssam ar putea să o atace.

Înainte de anul 2005, când a fost arestat pentru terorism, Omar Hayssam era considerat unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România. Sirianul, care obținuse inclusiv cetățenia română, începuse să facă afaceri inclusiv în zona Buzăului, la Nehoiu, unde își cumpărase un domeniu vast pe care își construise o vilă cât un palat. Afacerile sirianului s-au destrămat însă după ce a fost acuzat de delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani, prin intermediul grupului de firme Manhattan, controlat de el, scrie Realitatea.net.

Anchetatorii au stabilit că prejudiciul produs se ridică la 78,4 milioane de lei pentru infracțiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru evaziune fiscală și 17,3 milioane de lei pentru de spălare de bani. Prejudiciul total a fost stabilit la aproximativ 20 de milioane de euro, sumă la care se adaugă plata unor despăgubiri în valoare de câte două milioane de dolari și 30.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnaliști răpiți. 

Omar Hayssam nu mai are cetățenia română

În 2016,  Comisia din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) a decis retragerea cetăţeniei teroristului, însă acesta a contestat măsura în instanţă. Ulterior magistrații i-au respins contestația.

Sesizarea privind retragerea cetăţeniei române a lui Omar Hayssam a fost înaintată de Serviciul Român de Informaţii, având ca temei articolul 25 din legea 21/1991, litera d), potrivit căruia cetăţenia română se poate retrage persoanei care "este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională".

Omar Hayssam a fost condamnat la 23 de ani şi patru luni de închisoare, pedeapsa rezultată în urma contopirii condamnărilor primite în mai multe dosare, în una dintre cauze fiind condamnat pentru terorism. Sirianul a fost trimis în judecată în 14 octombrie 2005 şi condamnat definitiv, în lipsă, în 20 februarie 2008, la 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel