Noi proteste faţă de 'măsurile aberante' ale Guvernului. CNS 'Cartel ALFA', anunț
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Noi proteste faţă de 'măsurile aberante' ale Guvernului. CNS 'Cartel ALFA', anunț
Noi proteste faţă de 'măsurile aberante' ale Guvernului. CNS 'Cartel ALFA', anunț
Membrii Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) 'Cartel ALFA' au decis declanşarea unor acţiuni de stradă împotriva Guvernului şi a măsurilor sale aberante, potrivit unui comunicat remis marţi de organizaţia sindicală. 

'CNS 'Cartel ALFA' reia acţiunile de protest faţă de acest guvern care acţionează dictatorial, împotriva interesului general. Pe fondul apariţiei noului val de COVID-19, a alegerilor din cadrul partidelor din coaliţia de guvernare, deciziile luate de actualul guvern continuă seria de acţiuni contrare legislaţiei în vigoare şi prevederilor Constituţionale, actionând dictatorial împotriva drepturilor şi intereselor cetăţenilor.

Acuze grave la adresa Guvernului

Guvernul urmăreşte doar acţiunile de imagine în contextul campaniei din cadrul partidelor din coaliţie, iar măsurile pe care le ia duc la sărăcirea populaţiei şi consolidarea privilegiilor celor 1% din populaţie cu venituri mari. Rezultatele economice cu care se laudă constant premierul nu sunt resimţite de populaţie, pentru că mecanismele prin care creşterea economică produce dezvoltare şi bunăstare sunt blocate', se menţionează în comunicatul CNS 'Cartel AFA'.

Rezultatele economice cu care se laudă constant premierul nu sunt resimţite de populaţie

Organizaţia sindicală atrage atenţia că rezultatele economice cu care se laudă constant premierul nu sunt resimţite de populaţie, pentru că mecanismele prin care creşterea economică produce dezvoltare şi bunăstare sunt blocate, prin lipsa asumării modificării legii dialogului social, care a eliminat pârghiile de distribuire a creşterii economice în funcţie de realizările unităţilor; printr-o politică de creştere a salariului minim care nu se bazează pe legea coşului minim aprobată şi promulgată în august 2020, ci continuă politica menţinerii salariului minim la un nivel foarte scăzut; prin menţinerea unei politici fiscale care împovărează lucrătorii şi micii contribuabili şi creează facilităţi capitalului şi bogaţilor.

Prima nemulţumire faţă de Guvern menţionată de CNS 'Cartel AFA' este politica guvernamentală faţă de preţurile la energie.

'Cu cinism şi ipocrizie, guvernul se arată îngrijorat de creşterea accelerată a preţurilor la utilităţi. Cu toate acestea, executivul a refuzat să proroge termenul pentru liberalizarea pieţei de energie pentru consumatorii casnici şi să ţină cont de contextul social, dar şi cel al pieţei de energie, pentru a lua măsurile adecvate de protecţie şi prevenire a abuzurilor. Cum se face că în privinţa pensiilor, salariilor, alocaţiilor, termenele au putut fi prorogate fără niciun impediment? De ce oare? Nu cumva sunt beneficiari ai creşterii necontrolate a preţurilor la energie în cadrul decidenţilor actuali?'

'Lipsa de responsabilitate faţă de cetăţeni stă şi în refuzul guvernului de a promova prin ordonanţă de urgenţă legea consumatorului vulnerabil, decisă în guvern la 90 de zile după liberalizarea preţului energiei şi trimisă parlamentului spre avizare cu termen de aplicare din 2023! Acest lucru, în condiţiile în care avem peste 17% dintre lucrătorii activi sub pragul de sărăcie, iar 2,95 milioane persoane se aflau în 2020 în stare de deprivare materială severă (nu au avut acces la bunuri şi servicii considerate minime pentru un trai decent). În plus, aproximativ 1,1 milioane de gospodării înregistrează restanţe la plata facturilor de energie electrică, iar în jur de 3 milioane de persoane se află astăzi în imposibilitatea de a achita la timp facturile de utilităţi sau obligaţiile curente (INSSE)', se precizează în comunicatul CNS 'Cartel ALFA'.

Alte nemulțumiri legate de obstrucționarea dreptului la proteste

Altă nemulţumire a organizaţiei sindicale este limitarea de Guvern a dreptului constituţional la adunare publică, care limitează dreptul cetăţenilor de a participa la manifestaţii de protest în număr de mai mult de 100 de persoane, deşi la manifestări culturale numărul maxim este de 60.000 de persoane. De asemenea, CNS 'Cartel ALFA' critică intenţia Guvernului de a obliga angajaţii nevaccinaţi din învăţământ, ordine publică şi sănătate să facă săptămânal test PCR pe cheltuiala proprie.

'Fără să respecte prevederile cadrului legislativ existent referitor la obligaţiile angajatorului de a asigura securitatea şi sănătatea la locul de muncă (SSM), guvernanţii vor să impună personalului nevaccinat din sectoarele de activitate educaţie, ordine publică şi sănătate obligaţia de a face săptămânal testul PCR pe cheltuiala proprie, aceasta în baza unei simple decizii de ministru.'

'Este salutară acţiunea de siguranţă sanitară, aceea ca periodic, personalul din sectoarele respective să fie verificat prin teste PCR, dar transferarea obligaţiei de SSM, din punct de vedere financiar către lucrător este probabil un prim pas către transformarea lucrătorului într-un auto-angajat. Este greu de înţeles de ce personalul din alte domenii de activitate care au o frecventa mare de contact cu diferite persoane (comerţ cu amănuntul, transport public, etc) nu este inclus în prevederea verificării periodice, cu cheltuiala de testare suportată de către angajatorul respectiv', se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Critici față de salvarea CFR Marfă

CNS 'Cartel ALFA' mai critică lipsa de interes a Guvernului faţă de salvarea companiei CFR Marfă, lipsa de coerenţă a politicii din ultimii ani din domeniul agriculturii, lipsa de soluţii la problemele grave cu care se confruntă poliţiştii şi personalul contractual din Ministerul Afacerilor Interne, continuarea privatizării mascate a sistemului de sănătate, profitând de situaţia pandemiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel