Ministrul Economiei declară război prețurilor exagerate
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a trecut la amenințări la adresa comercianților, avertizându-i că statul intenționează să monitorizeze evoluția prețurilor „în peste 1.400 de puncte” din întreaga țara, iar acolo unde se vor „constata derapaje majore”, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor va interveni. Videanu a precizat că ideea s-a aplicat cu succes în Grecia și prețurile au scăzut cu 7%, după trei luni de la implementare.

Comercianții apreciază însă că declarația lui Videanu este una populista, iar măsura imposibil de aplicat pentru că statul nu poate controla adaosul comercial.

Pe de altă parte, economiştii se aşteaptă ca inflaţia anuală să explodeze luna aceasta până la circa 8%, din cauza majorării TVA de la 19% la 24%. În aceste condiții, România ar putea avea cea mai mare inflaţie din toată Uniunea Europeană, detronând Grecia.

În privința „exemplului Greciei”, datele statistice oficiale ale statului elen îl cam contrazic pe Videanu aratărând scumpiri și nu ieftiniri, în mare parte datorate majorării accizelor la băuturi alcoolice, carburanţi şi ţigări. Ieftinirile s-au înregistrat doar la produsele alimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel