Ministrul Breaz: Vom finaliza Codul patrimoniului naţional până în luna august
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 11 mai 2019, 17:06
WhatsApp
Valer Daniel Breaz
Valer Daniel Breaz
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, a declarat, sâmbătă, la Fălticeni, că se va finaliza până în luna august a acestui an, printr-un proiect cu fonduri europene, Codul patrimoniului naţional, care va cuprinde tot ce înseamnă patrimoniu material şi imaterial la nivelul ţării.

Este vorba de un cod al patrimoniului ce va fi finalizat, şi este prins pe un proiect POR, în august anul acesta. Este nevoie, practic, să reevaluăm tot ce înseamnă patrimoniu material şi imaterial. Avem o listă a acestor monumente, de circa 27.000, dar dintre acestea cred că o treime nu mai există în momentul de faţă, circa o treime nu au ce căuta pe lista respectivă deoarece nu sunt clădiri de patrimoniu, nu sunt monumente de patrimoniu, şi mai sunt în afara acestei liste monumente care merită să fie pe lista respectivă, îndeplinind condiţiile. Vom finaliza acest cod al patrimoniului tocmai pentru a face ordine şi lumină în ceea ce înseamnă patrimoniul naţional, a afirmat ministrul Daniel Breaz.

Totodată, el a spus că, în prezent, se lucrează la modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice a cărei aplicabilitate ar fi fost blocată, prin ordonanţe de urgenţă, în timpul guvernării Cioloş.

Lucrăm la Legea 422, o lege care, în 2016, în guvernarea Cioloş, a fost presărată de ordonanţe de urgenţă, ce au dus, practic, la blocarea şi ducerea către o direcţie care nu mai poate fi aplicabilă în condiţiile actuale, a spus Breaz.

Pe de altă parte, ministrul Culturii a precizat că actualul guvern a alocat, pentru o perioadă de şase ani, un miliard de euro pentru proiecte de restaurare şi reabilitare monumente istorice, iar toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi cu proiecte la finanţare. Avem foarte multe proiecte, pentru că actuala guvernare a alocat, în şase ani de zile, un miliard de euro pentru ceea ce înseamnă cultură. Am avut practic un blocaj din partea preşedintelui României care abia a semnat, în urmă cu 4-5 zile, acea ordonanţă 76, de anul trecut, din iunie 2018, ce a fost transpusă în lege, în urmă cu două luni, în Parlamentul României. Avem bani, avem şi proiecte. Îi aşteptăm pe toţi cei care doresc să vină cu proiecte pentru restaurări, reabilitări, construcţii monumente istorice categoria A şi B, să depună în cel mai scurt timp dosare, pentru că avem bani şi putem să finanţăm, a spus Breaz.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale a efectuat o vizită de lucru în municipiul Fălticeni şi a fost la Muzeul de Artă Ion Irimescu, Muzeul Apelor Mihai Băcescu, dar şi la Biblioteca municipală Eugen Lovinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?