Metoda tot mai populară de a reduce nivelul de stres: În doar 6 minute poți dobândi liniștea
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Pexels.com
Pexels.com
Lectura poate avea efecte nebănuite asupra corpului și creierului uman.

Potrivit mai multor edituri, românii încep să devină tot mai interesați de lectură. De asemenea, cititul poate oferi mai multe beneficii pe termen lung, pe lângă stimularea creativității, dezvoltării culturii generale sau combatarea plictiselii.

Lectura este dovedită a reduce stresul și a crește relaxarea

Lectura cărților, în special a celor de ficțiune, implică complet mintea și imaginația. Orice activitate care are calități meditative, în care creierul este complet concentrat pe o singură sarcină, este dovedită a reduce stresul și a îmbunătăți relaxarea. Într-un studiu realizat de Universitatea din Sussex, indivizii care au citit doar șase minute au prezentat ritmuri cardiace mai lente, mai puțină tensiune musculară și niveluri reduse de stres. Dr. David Lewis, neuroștiințificul care a condus studiul, a raportat că lectura "este mai mult decât o simplă distracție, ci o implicare activă a imaginației, deoarece cuvintele de pe pagină stimulează creativitatea și te determină să intri în ceea ce este în esență o stare alterată de conștiență." Se pare că pierderea într-o carte bună este cu adevărat forma supremă de relaxare”, notează Readingpartners.org.

Lectura combate declinul mental și Alzheimer în bătrânețe


Beneficiile lecturii se extind dincolo de reducerea anxietății și stresului. Studiile au legat lectura de o sănătate mentală bună în bătrânețe. Persoanele care citesc regulat pe parcursul vieții lor au arătat o capacitate mentală crescută pe măsură ce îmbătrâneau. Acele persoane care au citit mai puțin frecvent pe parcursul vieții lor și nu au continuat să-și angajeze creierul în bătrânețe au experimentat o rată de declin mental cu 48% mai rapidă decât cei care și-au menținut activitatea cerebrală pe parcursul vieții lor.

Un studiu a găsit o asociere pozitivă între activitățile cognitive, cum ar fi lectura, și o șansă redusă de a dezvolta boala Alzheimer. La fel ca și inima, creierul este un mușchi care trebuie să fie îngrijit pentru a funcționa la capacitatea sa maximă pe tot parcursul vieții noastre.

Doctorii au prescris lectura ca tratament pentru anumite condiții de sănătate mentală

Unul din cinci adulți din Statele Unite experimentează o tulburare mentală la un moment dat în viața lor. Lectura cărților de autoajutor s-a dovedit a fi o metodă eficientă pentru a-i ajuta pe adulți să facă față bolilor mentale. În Marea Britanie, medicii au adoptat abordarea utilizării biblioterapiei, sau tratamentul prin utilizarea cărților, pentru pacienții cu afecțiuni de sănătate mentală. Medicii au inclus lectura obligatorie ca parte a rețetei unui pacient. Scopul este de a aduce beneficiile lecturii la milioane de pacienți cu anxietate și depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel