Data publicării:

Meta anunță un nou model AI care poate genera videoclipuri și sunete

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
mark zuckerberg. FOTO: Facebook @Mark Zuckerberg
mark zuckerberg. FOTO: Facebook @Mark Zuckerberg
Proprietarul Facebook susține că Movie Gen poate crea clipuri video și audio cu un aspect realist, care rivalizează cu produsele competitorilor.

Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a anunțat vineri că a dezvoltat un nou model de inteligență artificială numit Movie Gen, care poate genera clipuri video și audio cu un aspect realist în răspuns la comenzile utilizatorilor, afirmând că poate rivaliza cu instrumentele celor mai importante startup-uri din domeniul generării de media, cum ar fi OpenAI și ElevenLabs.

Mostre ale creațiilor Movie Gen furnizate de Meta au arătat videoclipuri cu animale care înoată și fac surf, precum și clipuri folosind fotografii reale ale oamenilor pentru a-i reprezenta în acțiuni precum pictura pe o pânză.

Movie Gen poate, de asemenea, să genereze muzică de fundal și efecte sonore sincronizate cu conținutul videoclipurilor, a precizat Meta într-o postare pe blog. Utilizatorii pot edita, de asemenea, videoclipurile existente folosind modelul.

Modelul vrea să depășească startup-uri precum Runway, OpenAI, ElevenLabs și Kling

Într-un astfel de videoclip, Meta a folosit instrumentul pentru a introduce pompoane în mâinile unui bărbat care alerga singur în deșert, iar în altul a transformat un parc de mașini pe care un bărbat făcea skateboard de pe un teren uscat într-unul acoperit de o băltoacă.

Videoclipurile create de Movie Gen pot avea o durată de până la 16 secunde, în timp ce conținutul audio poate dura până la 45 de secunde, a afirmat Meta. Compania a împărtășit date în urma testelor care indică faptul că modelul performează favorabil în comparație cu ofertele de la startup-uri precum Runway, OpenAI, ElevenLabs și Kling.

Anunțul vine în contextul în care Hollywood se confruntă cu provocarea de a valorifica tehnologia video generativă de inteligență artificială în acest an, după ce OpenAI, susținut de Microsoft, a prezentat în februarie cum produsul său Sora putea crea videoclipuri asemănătoare celor din filme în răspuns la solicitările de text.

Pasionații de tehnologie din industria divertismentului sunt dornici să folosească astfel de instrumente pentru a îmbunătăți și accelera procesul de realizare a filmelor, în timp ce alții sunt îngrijorați de adoptarea sistemelor care par să fi fost antrenate pe lucrări protejate de drepturi de autor fără permisiune.

Instituțiile de stat au subliniat, de asemenea, preocupările legate de modul în care falsurile generate de inteligența artificială, sau deepfake-urile, sunt utilizate în alegeri din întreaga lume, inclusiv în SUA, Pakistan, India și Indonezia.

Meta colaborează direct cu comunitatea de divertisment și cu alți creatori de conținut pentru utilizarea Movie Gen

Reprezentanții Meta au declarat că este puțin probabil să lanseze Movie Gen pentru utilizare deschisă de către dezvoltatori, așa cum a făcut cu seria sa de modele de limbaj Llama, afirmând că evaluează riscurile pentru fiecare model. Aceștia au refuzat să comenteze evaluarea Meta pentru Movie Gen în mod specific.

În schimb, au spus că Meta colaborează direct cu comunitatea de divertisment și cu alți creatori de conținut pentru utilizarea Movie Gen și că intenționează să o integreze în produsele proprii în cursul anului viitor.

Conform postărilor și a unui articol de cercetare despre instrumentul lansat de Meta, compania a folosit un amestec de seturi de date licențiate și disponibile public pentru a dezvolta Movie Gen.

OpenAI a avut întâlniri cu executivi și agenți din Hollywood în acest an pentru a discuta despre posibile parteneriate legate de Sora, deși nu au fost raportate încă acorduri rezultate din aceste discuții. Anxietățile legate de abordarea companiei au crescut în luna mai, când actrița Scarlett Johansson a acuzat creatorul ChatGPT că i-a imitat vocea fără permisiune pentru chatbot-ul său.

Lions Gate Entertainment, compania din spatele francizelor The Hunger Games și Twilight, a anunțat în septembrie că oferă startup-ului AI Runway acces la biblioteca sa de filme și televiziune pentru a antrena un model AI, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel