Data publicării:

Japonezii vor să construiască primul supercomputer de „clasă zeta” din lume

Autor: Liana Ganea | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Primul computer zeto va veni din Asia.

Japonia a dezvăluit recent planurile de a construi primul supercomputer de „clasă zeta”, care se estimează că va fi de 1.000 de ori mai rapid decât cele mai performante supercomputere actuale. Acest supercomputer de ultimă generație are drept scop amplificarea capacităților țării în domeniul inteligenței artificiale (AI). Evaluat la peste 750 de milioane de dolari, proiectul urmează să fie finalizat și complet operațional până în 2030, informează Live Science.

Conform Ministerului Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei (MEXT) din Japonia, acest supercomputer ar putea atinge o performanță de zetascaleFLOPS (flotări pe secundă), un nivel de performanță care nu a mai fost atins până acum.

Operațiile în virgulă flotantă pe secundă (FLOPS) reprezintă o unitate de măsură pentru performanța unui computer în calculele matematice. Un supercomputer capabil să opereze la 1 zetaFLOPS ar putea efectua un număr incredibil de calcule într-o singură secundă, echivalent cu un 1 urmat de 21 de zerouri, adică un sextilion de operații. Această viteză extraordinară ar permite realizarea unor sarcini extrem de complexe, precum simulări avansate și procesarea datelor masive.

Peste un chintilion de calcule pe secundă

Termenul „supercomputer de clasă zeta” se referă la o categorie de supercomputere care sunt capabile să atingă o performanță de ordinul zettaflopilor. Un zettaflop este echivalentul a 10^21 (un miliard de miliarde) de operații în virgulă mobilă pe secundă. Se așteaptă ca aceste dispoiztive revoluționare să aducă progrese semnificative în domenii precum simularea complexă, inteligența artificială și analiza de date la scară mare.

În momentul de față, cele mai avansate supercomputere au atins doar pragul de exaFLOPS, ceea ce le permite să execute peste un chintilion de calcule pe secundă. Acest nou proiect de supercomputer a fost lansat pentru a sprijini progresul în cercetările științifice care depind de inteligența artificială.

Noua mașină, cunoscută provizoriu sub numele de „Fugaku Next”, va fi dezvoltată de companiile japoneze RIKEN și Fujitsu, aceleași care au contribuit la construirea actualului supercomputer Fugaku, unul dintre cele mai rapide din lume. Una dintre provocările majore în realizarea supercomputerului de „clasă zeta” va fi optimizarea consumului energetic pentru a susține puterea sa masivă de calcul. Se estimează că, în lipsa progreselor tehnologice, un supercomputer de o asemenea magnitudine ar consuma energie echivalentă cu 21 de centrale nucleare.

O finanțare inițială de aproximativ 29 de milioane de dolari a fost alocată pentru primul an al proiectului, cu un buget total potențial de până la 761 de milioane de dolari care urmează să fie plătit pe durata proiectului, care se preconizează că va fi finalizat până în 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel