MAE sărbătoreşte Ziua Universală a Iei - 'etalon de frumuseţe şi istorie populară'
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ministerul Afacerilor Externe salută sărbătorirea, la data de 24 iunie, a Zilei Universale a Iei - un 'etalon de frumuseţe şi istorie populară'. 

Ia este 'parte importantă a portului tradiţional românesc' şi 'o dovadă vie a tezaurului cultural şi o parte integrantă a patrimoniului naţional', arată MAE, într-un comunicat transmis luni AGERPRES. Obiectul vestimentar este 'un etalon de frumuseţe şi istorie populară împletite într-un echilibru perfect ce exprimă spiritul creativ românesc'. 'Considerată drept reper al identităţii româneşti, ia a atras atenţia de-a lungul timpului prin frumuseţea şi bogăţia decoraţiilor, dar şi prin componenta magică pe care i-o atribuie tradiţia populară', subliniază MAE.

Totodată, Ministerul de Externe aminteşte că ia a fost reprezentată uneori în creaţia unora dintre marii pictori români şi europeni - Henri Matisse, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion şi că a fost apreciată inclusiv de reginele Elisabeta şi Maria ale României şi promovată intens drept simbol identitar în principal în ultimii ani, ceea ce a şi dus la oficializarea acestei sărbători în anul 2013. Mai multe ambasade, oficii consulare şi institute culturale româneşti în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Iei alături de reprezentanţele diasporei româneşti din statele de reşedinţă, ca sărbători ale feminităţii, frumuseţii şi apartenenţei de neam, menţionează MAE.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, începând cu anul 2013, la data de 24 iunie, de Sânziene, celebrând piesa principală a costumului popular românesc, dar şi ideea de feminitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel