Macron exclude ideea de a-şi da demisia "indiferent de rezultatul" alegerilor anticipate, după ce partidul său a fost înfrânt în cursa pentru Parlamentul European
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Emmanuel Macron nu va demisiona "indiferent de rezultatul" alegerilor anticipate.

Întrebat despre posibilitatea ca Adunarea Națională (Rassemblement national/RN/, de extrema dreaptă) să-i solicite demisia în cazul unei victorii, președintele francez a respins această eventualitate, conform săptămânalului citat de AFP.

"Nu RN este cel care scrie Constituţia şi nici spiritul ei. Instituţiile sunt clare, la fel şi locul preşedintelui, indiferent de rezultat. Este ceva intangibil pentru mine", a afrimat Macron.

El a declarat că este din nou dispus să participe la dezbateri cu Marine Le Pen, lidera parlamentarilor de extrema dreaptă din Adunarea Națională (camera inferioară) dizolvată. "Bineînţeles! Sunt gata să port culorile noastre şi să apăr proiectul nostru", a susținut președintele.

"Mă duc să câştig!"

"Mă duc să câştig!", a asigurat Emmanuel Macron în interviul realizat luni după-amiază la o zi după anunțul surprinzător al dizolvării parlamentului, care a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe propriul său prim-ministru, Gabriel Attal.

Celor care consideră că este "nebun" să declanșeze un asemenea cutremur politic, Emmanuel Macron le răspunde: "Nu, deloc. "Mă gândesc doar la Franţa. A fost o decizie corectă, în interesul ţării. Şi le spun francezilor: nu vă fie teamă, mergeţi la vot!".

Înaintea conferinței sale de presă, programată pentru miercuri și menită să stabilească direcția campaniei 'macroniste', el a explicat că dorește să participe la alegeri pentru "lărgirea și clarificarea liniei sale".

Macron a spus că intenţia sa este "să întindă mâna tuturor celor care sunt pregătiţi să vină să guverneze şi să lucreze la o sinteză în sensul unei radicalităţi ambiţioase". Liderul de la Paris nu a spus exact cum va face asta, având în vedere că nu a reuşit din 2022 să-şi extindă majoritatea relativă.

"Nu am crezut niciodată în sondaje", a susținut el. "Începe o noua campanie şi nu trebuie să privim scorurile pentru fiecare circumscripţie în lumina celor de la alegerile europene", a completat Emmanuel Macron, potrivit Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel