Marea Britanie a anunțat că va trimite sute de rachete Ucrainei. Președintele Zelenski a cerut din nou dreptul de a lovi în interiorul Rusiei cu arme occidentale
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol mai multe despre anunțul făcut de Marea Britanie.

Marea Britanie va trimite Ucrainei alte sute de rachete cu rază scurtă de acțiune, a fost anunțat înaintea unui summit în cadrul căruia Volodimir Zelenski a cerut autorizație pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Occident.

Președintele ucrainean a făcut o altă pledoarie pentru sprijin militar suplimentar în timpul etapelor de deschidere ale summitului de la baza aeriană Ramstein din Germania, vineri.

El a declarat că regiunea estică Donețk, unde forțele Kievului se confruntă cu atacuri rusești, depinde în special de livrarea rapidă a ajutorului.

La summit participă și secretarul britanic al Apărării, John Healey, care va confirma pachetul de 162 de milioane de lire sterline, care include furnizarea a 650 de Rachete Multirol Ușoare (LMM).

Acesta a declarat că noul pachet va da un „impuls important” apărării aeriene a Ucrainei și va arăta că Guvernul își „intensifică” sprijinul.

Profesorul Michael Clark, fostul director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite pentru Apărare și Securitate, a declarat în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 că oferta va fi probabil „epuizată în câteva luni”.

El a declarat că Ucraina are nevoie de „mai mult din orice în acest moment”, având în vedere intensitatea avansurilor și bombardamentelor rusești.

Puterea rachetelor furnizate

Potrivit producătorului Thales, LMM-urile, ușoare și cu ghidare de precizie, au pagube colaterale reduse și o rază de acțiune de peste 6 km. Sute au fost deja livrate Ucrainei.

În iulie, prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a angajat să trimită 3 miliarde de lire sterline pe an Ucrainei atât timp cât va fi necesar.

De la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022, Regatul Unit a angajat un total de 12,7 miliarde de lire sterline, dintre care 7,6 miliarde de lire sterline în sprijin militar.

Statele Unite, cel mai mare susținător militar al Kievului, au declarat că vor furniza un ajutor militar suplimentar în valoare de 250 de milioane de dolari.

Zelenski a sosit la Ramstein vineri dimineața, la doar câteva zile după ce un atac cu rachete rusești asupra orașului Poltava din centrul Ucrainei a ucis cel puțin 51 de persoane.

Într-un apel către aliații internaționali, el a declarat: „Este important ca fiecare pachet de sprijin care este anunțat să fie pus prompt la lucru pe câmpul de luptă fără întârziere. Luptele din regiunea Donețk depind de acest lucru - dacă Putin nu are nicio realizare aici, nu va avea nicio realizare nicăieri”.

Lovirea țintelor din Rusia

De asemenea, Zelenski a făcut apel la aliații occidentali să autorizeze utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a ataca ținte din Rusia, afirmând că aceasta este singura modalitate de a pune capăt războiului.

Într-un apel direct, el a spus: „Acum am auzit că politica dvs. pe termen lung nu s-a schimbat. Credem că este greșit că există astfel de pași. Trebuie să avem această capacitate cu rază lungă de acțiune nu numai pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul Rusiei”.

Marea Britanie a declarat anterior că Ucraina are un „drept clar” de a utiliza arme furnizate de Marea Britanie pentru „autoapărare”, ceea ce „nu exclude operațiunile din interiorul Rusiei”, în urma incursiunii transfrontaliere surprinzătoare a Kievului de luna trecută.

Cu toate acestea, acest lucru exclude utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pe teritoriul din afara frontierelor recunoscute internațional ale Ucrainei.

Statele Unite au furnizat rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei la începutul acestui an, dar, la fel ca ceilalți aliați occidentali ai Kievului, acestea nu au fost autorizate pentru a fi utilizate asupra unor ținte din interiorul Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel