„Nostradamus” al alegerilor a prezis cine va câștiga Casa Albă
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Allan Lichtman, cunoscut drept „Nostradamus” al alegerilor prezidențiale din Statele Unite, a prezis că vicepreședinta Kamala Harris va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.

Istoricul, care se bazează pe un set de criterii clare pentru a prognoza rezultatul alegerilor, a anticipat corect toate scrutinurile din 1984 până în prezent, cu excepția celui din 2000, când George W. Bush l-a învins pe Al Gore într-o cursă extrem de strânsă. În prezent, Lichtman susține că Donald Trump este pe cale să piardă din nou, potrivit unui raport publicat de The Guardian.

Lichtman, care a avertizat în trecut Partidul Democrat să nu-l elimine pe Joe Biden din cursă, preconizează acum că Harris, care a devenit candidatul principal după retragerea președintelui în iulie, va câștiga scrutinul. El și-a făcut cunoscută predicția printr-un videoclip publicat în The New York Times.

„Kamala Harris va fi următorul președinte al Statelor Unite – aceasta este predicția mea pentru rezultatul cursei,” a afirmat Lichtman, în vârstă de 77 de ani, într-un videoclip de șapte minute. În filmare, el este surprins participând la o cursă de calificare pentru Olimpiada Națională a Seniorilor din 2025. „Dar rezultatul depinde de voi. Așa că ieșiți și votați”, a adăugat istoricul, încurajând alegătorii să participe la scrutin.

Predicțiile lui Lichtman se bazează pe un set de 13 criterii care utilizează propoziții de tip „adevărat” sau „fals”, evitând să se bazeze pe sondaje de opinie. Aceste criterii acoperă aspecte precum performanțele economice, stabilitatea socială și realizările legislative.

În ciuda controverselor legate de prestația slabă a lui Biden într-o dezbatere din iunie împotriva lui Trump, Lichtman s-a opus înlocuirii acestuia ca lider al democraților. De asemenea, el a respins validitatea sondajelor de opinie care sugerau că Biden nu ar mai fi capabil să câștige alegerile.

Potrivit evaluării sale, opt din cele 13 criterii pe care le utilizează îi oferă un avantaj Kamalei Harris. Aceasta a beneficiat, printre altele, de retragerea candidaturii independente a lui Robert F. Kennedy Jr., de indicatori economici pozitivi pe termen scurt și lung, de succesul legislației promovate de administrația Biden și de absența unor scandaluri majore la Casa Albă. De asemenea, faptul că Harris nu a trebuit să lupte pentru nominalizarea din partea Partidului Democrat a consolidat poziția sa.

Chiar dacă două dintre criteriile lui Lichtman, referitoare la politica externă, ar putea să fie în favoarea lui Trump, istoricul afirmă că acestea nu vor fi suficiente pentru a-i asigura victoria fostului președinte.

Lichtman este bine cunoscut pentru precizia cu care a prezis victoria surprinzătoare a lui Trump în 2016 împotriva lui Hillary Clinton, într-un moment în care majoritatea sondajelor o favorizau pe Clinton. De asemenea, el a anticipat corect și că Trump va fi pus sub acuzare în timpul mandatului său – ceea ce s-a întâmplat de două ori.

Profesor la Universitatea Americană, Allan Lichtman a devenit o figură proeminentă în prognoza electorală americană, având un palmares aproape impecabil în anticiparea rezultatelor. Singura sa eroare rămâne cursa din 2000, când rezultatul final a fost stabilit de Curtea Supremă în favoarea lui George W. Bush, după dispute legale îndelungate legate de buletinele de vot contestate. Lichtman consideră că Gore ar fi trebuit să câștige acele alegeri, având în vedere că multe dintre voturile anulate au fost exprimate de alegători care intenționau să îl sprijine, dar au greșit în procesul de votare.

Astfel, în opinia sa, Kamala Harris are acum toate șansele să devină prima femeie președinte a Statelor Unite, iar rezultatul scrutinului din noiembrie va fi, în mare măsură, influențat de mobilizarea electoratului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel