Eșecul politic al lui Macron. Președintele Franței a ajuns la mâna adversarei Le Pen, al cărei partid a obținut doar locul al treilea în alegeri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
După alegerile legislative anticipate din această vară, partidul de extremă dreapta unde e membră Marine Le Pen, Ralierea Națională (RN), a obținut locul al treilea. Cu toate acestea, două luni mai târziu, RN a devenit o forță politică esențială în sprijinirea guvernului condus Michel Barnier, scrie Reuters.

Joi, președintele Emmanuel Macron l-a numit pe fostul negociator pentru Brexit, Michel Barnier, în funcția de prim-ministru, încheind astfel o căutare de săptămâni întregi pentru un lider care să poată menține stabilitatea guvernamentală după alegerile care au rezultat într-un parlament fragmentat. Această alegere reflectă o situație politică delicată, în care viitorul lui Barnier și chiar al președintelui Macron depinde acum de sprijinul Ralierei Naționale, susțin experții și membrii opoziției.

Lucie Castets, candidata alianței de stânga care a obținut cel mai mare număr de voturi în iulie, dar care nu a fost aleasă de Macron pentru funcția de prim-ministru, a declarat vineri că actualul guvern este la mila RN. „Astăzi, avem un prim-ministru complet dependent de Ralierea Națională”, a spus Castets, criticând decizia președintelui.

Această situație de coabitare politică, în care președintele trebuie să guverneze cu un prim-ministru susținut de un partid rival, este rar întâlnită în Franța. Alegerea lui Barnier a venit după o perioadă de deliberare îndelungată, Macron susținând că a căutat o persoană care să nu fie imediat destituită și care să protejeze realizările sale legislative. Astfel, RN a dobândit o influență considerabilă asupra procesului de numire a premierului. Este greu de înțeles totuși cum candidatul susținut de rivalii de pe locul al treilea ar putea oferi mai multă stabilitate.

Mai ales câtă vreme RN a exprimat un sprijin precaut pentru numirea lui Barnier, dar liderii partidului au subliniat că nu garantează nimic în viitorul foarte apropiat. Președintele RN, Jordan Bardella, a avertizat că partidul său poate retrage acest sprijin în cazul în care preocupările lor legate de imigrație, securitate și probleme economice nu sunt abordate corespunzător. „Ne rezervăm toate mijloacele politice de acțiune dacă acest lucru nu se va întâmpla în următoarele săptămâni,” a declarat Bardella.

Marine Tondelier, liderul Partidului Verzilor din Franța, a descris puterea dobândită de Le Pen ca fiind comparabilă cu cea a lui Iulius Cezar, spunând că aprobarea ei a fost esențială pentru numirea lui Barnier.

Stânga organizează proteste pe 7 septembrie

Olivier Faure, președintele Partidului Socialist, a declarat că Barnier este conștient că soarta sa depinde de Le Pen și că niciun membru al partidului său nu va intra în guvernul actual. Faure a subliniat că „acum, extrema dreaptă este cea care decide liderii politici”.

Pe de altă parte, Laurent Jacobelli, deputat RN, a încercat să minimizeze influența partidului său asupra guvernului, afirmând că RN nu dorește să fie forța care provoacă haos în Franța prin opoziție constantă. „Suntem în opoziție, clar... nu dăm undă verde nimănui,” a spus el.

În contextul politic tensionat, multă atenție va fi acordată numirilor în cabinetul lui Barnier, mai ales că protestele convocate de stânga sunt deja planificate pentru sâmbătă. De asemenea, alegerea noului ministru de finanțe va fi crucială, având în vedere importanța acestei poziții pentru liniștirea Bruxelles-ului și a piețelor financiare, mai ales în contextul crizei politice și fiscale actuale din Franța.

Firma de analiză politică Eurasia Group a subliniat influența decisivă a RN asupra viitorului guvernului condus de Barnier. „Figura cheie pentru succesul lui Barnier – sau pentru supraviețuirea sa pe termen scurt – va fi Marine Le Pen,” au concluzionat analiștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel