Orban spune despre Meloni că e o „soră creștină” care îi împărtășește din rădăcinile culturale
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FORO: Kay Nietfeld/dpa via Reuters Connect
FORO: Kay Nietfeld/dpa via Reuters Connect
Premierul Ungariei, Viktor Orban, și-a exprimat vineri admirația față de omologul său italian, Giorgia Meloni, descriind-o drept „sora sa creștină”, scrie Reuters.

În cadrul Forumului Economic TEHA din Cernobbio, nordul Italiei, Orban a evidențiat rolul din ce în ce mai important pe care identitatea culturală îl joacă în politica europeană, cu o retorică unde sublinia existența unui așa-zis război cultural menit să asuprească creștinismul.

Giorgia Meloni, aflată la conducerea unei coaliții de dreapta din 2022, și-a început cariera politică în cadrul unui partid post-fascist, dar în prezent guvernează în calitate de politician conservator-naționalist, deși nu și-a părăsit opiniile din trecut. Orban, cunoscut pentru promovarea așa-zis valorilor tradiționale și pentru politica sa dură împotriva imigrației, a subliniat legăturile lor ideologice: „Nu este doar o colegă, este o soră creștină pentru mine”, a declarat acesta jurnaliștilor.

Premierul ungar a adăugat că, deși rădăcinile culturale comune nu au avut întotdeauna un rol central în politica europeană, acum asistăm la o schimbare semnificativă: „Ne apropiem de o nouă eră în care identitatea culturală devine tot mai importantă”.

Meloni a devenit faimoasă înainte de preluarea puterii printr-un discurs în care și-a reafirmat identitatea: „Sunt femeie, sunt mamă, sunt italiană, sunt creștină, și nimeni nu-mi poate lua asta”. Aceste declarații au rezonat cu Orban, care împărtășește viziuni similare asupra nevoii de a proteja valorile așa-zis tradiționale și de a întări politicile anti-imigranți.

Ambii lideri sunt cunoscuți pentru opoziția lor în fața ideilor de libertate și împing susținerea unei abordări ultra-conservatoare, considerând că familia este un concept creștin, bază în care își motivează și viziunile iliberale anti-avort și anti-gay. Orban se poziționează de mult timp ca un apărător al identității culturale a Ungariei, manifestând o atitudine fermă împotriva imigrației musulmane și protejând valorile creștine.

Cu toate acestea, există și diferențe notabile între cei doi lideri. În timp ce Meloni este un susținător ferm al Ucrainei și apărător al acțiunilor Kievului în fața invaziei ruse, Viktor Orban este cel mai critic lider european în ceea ce privește sprijinul Uniunii Europene pentru vecinii de graniță. Această diferență de poziționare nu a afectat însă relația lor apropiată, consolidată în urma ascensiunii extremei drepte în Europa.

De fapt, această alianță între Orban și Meloni ilustrează întocmai o tendință tot mai vizibilă în Europa, unde liderii de dreapta se unesc în jurul unor așa-zise valori aflate la granița dintre ultraconservatorism și fascism, opunându-se libertății de conștiință și de exprimare, cât și dreptului de liberă mișcare sau globalizării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel