Rusia, responsabilă de atacurile cibernetice comise împotriva Ucrainei, NATO și UE, acuză Estonia
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Estonia acuză că Rusia se află în spatele atacurilor cibernetice împotriva Ucrainei, NATO și Uniunii Europene, începând din 2020.

Estonia a acuzat, joi, Serviciul de informații militare al armatei ruse (GRU) că a întreprins începând din 2020 atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, țărilor membre ale NATO și UE, inclusiv împotriva Estoniei, informează AFP. Potrivit sursei menționate, trei ministere estoniene au fost ținta unor importante atacuri cibernetice în 2020.

”Estonia a atribuit aceste atacuri membrilor unității 29155 a Serviciului de informații militare al armatei ruse”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe estonian într-un comunicat.

”O anchetă națională și internațională întreprinsă în zece țări a arătat că obiectivul Rusiei era de a provoca distrugeri sistemelor informatice naționale, de a obține informații sensibile și de a da o lovitură sentimentului nostru de securitate”, a declarat ministrul estonian al afacerilor externe Margus Tsahkna, potrivit comunicatului.

Citește și: Agenți ai GRU, acuzați în Statele Unite pentru atacuri cibernetice împotriva Ucrainei

Parchetul estonian a precizat că unitatea GRU ”a achiziționat capacități cibernetice și a lansat atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, precum și a unor state membre ale NATO și UE, printre care Estonia, începând din 2020”.

Identificarea acestui grup a avut loc în timpul operațiunii comune Toy Soldier, întreprinsă în cooperare cu 14 servicii din zece state, a mai informat Parchetul.

Ancheta a permis de asemenea identificarea a trei ofițeri ai unității 29155.

Este vorba, potrivit Parchetului, de Iuri Denisov, Vitali Șevcenko și Nikolai Korceaghin, care se află în Rusia și împotriva cărora Curtea de Justiție a Estoniei a emis un mandat de arestare internațional.

”Unitatea militară 29155 a GRU este responsabilă de o tentativă de lovitură de stat, de operațiuni de sabotaj și de diversiune, precum și de tentative de asasinat în Europa”, a mai afirmat Parchetul estonian, subliniind că obiectivul Moscovei este de ”a distruge și remodela arhitectura de securitate europeană și ordinea mondială”, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel