Ludovic Orban, declaraţiile zilei despre negocierile pentru noul Guvern
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Ludovic Orban, preşedinte PNL şi premier desemnat a oferit detalii, vineri, despre stadiul negocierilor pentru formarea Guvernului. 

(Domnule Orban, să ne spuneţi cum a fost negocieri. Cum au decurs?)

Foarte simple, de 3 ani de zile, Partidul Naţional Liberal colaborează cu USR, colaborează pe foarte multe teme, în multe domenii în care am avut puncte de vedere comune şi ne-am susţinut de a lungul timpului reciproc sau am avut foarte multe iniţiative comune.

Sigur, discuţiile s-au referit la câteva subiecte, care, în mod evident, şi noi până acum le-am susţinut şi anume iniţiativa Fără Penali şi aici, normal că am stabilit că îi vom sprijini pentru introducerea pe ordinea de zi, chiar dacă nu există raport. Pentru că dacă este depăşit termenul de raport se poate dezbate în Plen.

Evident că ne-am înţeles şi ei să sprijine proiectul de revizuire a Constituţiei, care cuprinde iniţiativa Fără Penali, ca să avem două căi pentru a ne asigura de această reuşită, care este proiectul de revizuire a Constituţiei în urma referendumului convocat de preşedintele Iohannis şi care a fost adoptat cu 6,5 milioane de voturi.

De asemenea, ne-am înţeles pe susţinerea unuia dintre cele două proiecte de lege, cred că este proiectul de lege al Partidului Naţional Liberal, care a depăşit termenul de raport şi de asemenea, să îl introducem pe ordinea de zi şi să ne mobilizăm la vot pentru a încerca să obţinem adoptarea proiectului de lege.

De asemenea, am avut înţelegere să ne susţinem reciproc, privitor la proiectul de lege privind abrogarea recursului compensator. Am mai abordat tematici legate de mediu, am abordat tematici legate de Justiţie, în general, din punctul meu de vedere mi s-a părut că ne-am înţeles.

(V-au asigurat de sprijin la vot, efectiv, în ziua în care veniţi să cereţi încrederea Plenului Reunit?)

Deocamdată nu am ajuns, am stabilit că vom avea o a doua întâlnire, exact cum facem în a doua rundă de negocieri. Vom avea o a doua întrunire, cel mai probabil, în cursul zilei de marţi.

(Cei de la USR au fost un pic mai specifici, ei au spus că aşteaptă ziua de luni şi de marţi pentru a vedea cum se votează în Plenul Camerei Deputaţilor anumite iniţiative, pe care ei le consideră foarte importante.)

Ştiu că am văzut o declaraţie anterioară, în care, într-un fel condiţionau susţinerea învestirii Guvernului de reuşita acestor proiecte. Aici, vă spun sincer că nu cred că aceasta va fi poziţia lor, pentru că este o poziţie nerezonabilă.

Nu poţi să ceri Partidului Naţional Liberal decât ceea ce poate să dea Partidul Naţional Liberal şi anume să susţină proiectele respective pe care noi oricum le susţinem, pentru că unele dintre ele sunt proiectele noastre, iniţiativa de revizuire a Constituţiei, care cuprinde şi iniţiativa Fără Penali, este un proiect comun, care a fost înaintat de parlamentarii Partidului Naţional Liberal şi de parlamentarii USR.

De asemenea, în privinţa iniţiativei separate Fără Penali, chiar dacă noi am derulat campania respectivă, Partidul Naţional Liberal în frunte cu mine am semnat iniţiativa Fără Penali şi întotdeauna am acordat sprijin pentru adoptarea acestei iniţiative. Pe alegerile în două tururi sunt trei proiecte de lege înaintate Parlamentului, dintre care unul este înaintat chiar de Partidul Naţional Liberal.

Repet, nu poţi să condiţionezi Partidul Naţional Liberal de lucruri pe care nu le poate oferi Partidul Naţional Liberal. Noi nu putem decât să facem ceea ce am făcut până acum, în ultimii trei ani de zile, să susţinem anumite puncte de vedere şi în privinţa mediului de exemplu, posibilitatea ca organizaţiile neguvernamentale să poată să fie custozi în Parcurile Naţionale.

Împreună am atacat la CCR şi am şi câştigat la CCR, adică sunt puncte în care noi deja ne-am înţeles, iar eu vă spun sincer, eu cred că lucrurile sunt foarte simple. Noi nu suntem parteneri de ieri de astăzi, suntem nişte parteneri, care ne-am angajat într-o bătălie împotriva PSD, în care am oprit împreună Codul Penal, Codul de Procedură Penală, o mulţime de iniţiative pe care le-am atacat împreună la CCR şi în care am reuşit să împiedicăm intrarea în vigoare a foarte multor prostii pe care a vrut să le facă PSD.

Cred că acest parteneriat este un parteneriat onest din partea Partidului Naţional Liberal şi contez pe susţinerea USR în învestirea Guvernului. Pentru că nu pot să îmi imaginez că ar putea un partid de opoziţie care a fost alături de noi atâta timp, care a luptat împotriva PSD, că ar putea să contribuie în vreun fel la menţinerea Palatului Victoria, a lui Viorica Dăncilă, candidatul la preşedinţia României din partea PSD, să îi creeze vreo formă de a ajuta, ca să nu mai spun că în fiecare zi care acest Guvern demis, nelegitim, rămăşiţe de Guvern, rămâne la putere, se întâmplă o mulţime de nenorociri, care afectează România.

Este împiedicată rezolvarea multor probleme care vor exploda dacă nu este învestit Guvernul cât mai rapid. Vă readuc aminte, aţi văzut ce se întâmplă în Ministerul Transporturilor, pregătirea pentru iarnă este la pământ. Riscăm dacă dă o zăpadă peste o săptămână, regionalele de drumuri să nu aibă capacitatea să facă deszăpezirea.

Riscăm dacă nu asigurăm pregătirea pentru iarnă în domeniul energetic, să avem probleme foarte mari în perioada de iarnă cu energie. Sunt situaţii care reclamă intervenţia imediată a Guvernului. Vă dau un singur exemplu. Este necesară Ordonanţă de rectificare a bugetului pentru a asigura resursele financiare pentru instituţii guvernamentale şi pentru autorităţi locale, care riscă să intre în incapacitate de plată. Deja sunt în întârziere plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, care au fost transferate forţat la autorităţile locale fără asigurarea resurselor financiare, pentru indemnizaţiile asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Sunt întârzieri la plata în nişte domenii fundamentale, care afectează categorii de populaţie vulnerabile şi este fundamental realizarea unei rectificări bugetare, care să asigure resursele financiare pentru toate instituţiile şi autorităţile locale care au rămas fără bani şi care nu au capacitatea de a termina anul.

Avem situaţii cum este situaţia cu Comisarul european, deci orice întârziere în învestirea Guvernului, practic, ne pune în situaţia să o lăsăm pe Dăncilă să mai trimită un candidat pentru funcţia de Comisar european, care riscă să fie respins în Parlamentul European, să ne mai facă încă odată de râs la nivel european.

În fiecare domeniu de activitate se petrec nenorociri, pe toate posturile vacante, care există în administraţie la ora actuală, PSD, după ce a fost demis, ţine concursuri pentru a îşi fixa pe post clientela politică şi pune Guvernul nou instalat în situaţia de a se lupta cu nişte PSD-işti, care sunt băgaţi pe uşa din dos, prin nişte pseudo concursuri şi care vor sabota orice fel de guvernare normală în România.

Eu vă spun foarte limpede, nu pot să înţeleg, sunt un om deschis, sunt un om care am capacitatea de a negocia, sunt un om care, întotdeauna, caut să înţeleg partenerii şi să le respect punctele de vedere şi obiectivele pe care le au şi contribuţiile pe care le au în ceea ce priveşte agenda viitorului Guvern, dar nici nu pot să înţeleg o atitudine, care să nu facă altceva decât fie prin pasivitate, fie prin tergiversări să menţină o nenorocire pentru România, care este Guvernul Dăncilă la Palatul Victoria numai din nişte considerente de natură electoralistă.

(Domnule Orban, aţi avut discuţii cu toate partidele, bănuiesc că aţi făcut o proprie analiză, în momentul de faţă cât de mari sunt şansele să obţineţi voturile necesare?)

Sunt la fel de încrezător ca şi înainte de a demara aceste discuţii. Răspunsurile mele au fost, în 90% dintre solicitări partenerilor, da, adică nu avem puncte de la ALDE care a solicitat chestiuni pe care şi noi, Partidul Naţional Liberal, le susţinem, până la Pro România, până la USR, deci răspunsurile noastre au fost răspunsuri afirmative şi, practic, eu pot să vă spun că din punctul meu de vedere sunt îndeplinite condiţiile.

(Care sunt punctele de divergenţă?)

Sunt minime puncte de divergenţă şi asta depinde de rezonabilitatea fiecăruia dintre parteneri pentru că, evident, nu ne putem înţelege pe toate punctele.

Nu pot să dau OUG în domeniul Justiţiei, ca să fim foarte limpezi, pentru că nu m-ai poţi. A avut loc un referendum, la care 6,5 milioane de români au hotărât că nu se mai dau OUG pe Justiţie, bine, nici nu mi se poate cere lucrul acesta, apropo de comentariile underground, care au apărut.

În toate discuţiile pe care le-am avut, cu toţi partenerii, au fost extrem de deschişi, extremi de flexibili, am preluat o mare parte din punctele de vedere pe care le-au exprimat partenerii noştri.

Din punctul meu de vedere, atunci când se ajunge la decizii, în fiecare formaţiune politică, nu văd motive serioase pentru care s-ar lua altă decizie, decât decizia de a sprijinii Guvernul.

(Concret, aveţi un număr de voturi, acum, în schiţa dumneavoastră?)

Formaţiunile politice, care au contribuit la succesul moţiunii de cenzură, deţin mult peste numărul de voturi necesare pentru a asigura învestirea Guvernului şi eu am încredere că partenerii cu care eu am pornit la drum în demiterea Guvernului, ei ştiind foarte clar ceea ce am spus noi şi anume că ne angajăm să ne asumăm răspunderea guvernării, că nu intrăm la moţiunea asta de cenzură fără să avem soluţia pregătită.

Iată că suntem în situaţia în care noi ne-am respectat toate angajamentele şi faţă de partenerii noştri şi faţă de România. Nu cred că în situaţia în care ne găsim românii se vor bucura să o mai vadă la Palatul Victoria foarte mult timp (..) aici, inclusiv de anticipate am vorbit şi dacă domnul preşedinte Barna s-a referit, mă repet şi vă spun, noi nu respingem anticipatele.

Nu numai pe toată perioada asta am spus că preferinţa noastră este pentru alegerile anticipate, pentru că altfel este complicată în actuala structură politică a Parlamentului să generezi un sprijin coerent şi solid pentru Guvern, pentru a face ceea ce trebuie pentru România.

Pe de altă parte, nici nu putem să aruncăm ţara în criză, să menţinem Guvernul demis prin moţiune de cenzură, la Palatul Victoria să facă în fiecare zi nenorociri. Întâi învestim un Guvern, după alegerile prezidenţiale, pentru că oricum până în 21 decembrie când depune jurământul preşedintele României, nu se pot organiza constituţional alegeri anticipate. Ne aşezăm la masă şi discutăm. Suntem deschişi discuţiilor, iar Partidul Naţional Liberal va susţine această variantă cu o singură condiţie, să existe un pact, prin care formaţiunile politice să se angajeze că nu votează învestirea a două Guverne succesive, pentru că altfel riscăm să aruncăm ţara în criză, riscăm să creăm iar instabilitate politică şi guvernamentală şi să ajungem până la urmă la a doua învestire să se învestească Guvernul, indiferent ce formulă de Guvern este prezentată.

(Asta înseamnă că vă angajaţi, acum, în faţa presei, că vă veţi da demisia după prezidenţiale dacă aveţi acest acord politic)

Vom găsi cea mai bună formulă de a declanşa alegerile anticipate, în condiţiile în care va exista un pact între formaţiuni politice care deţin 50% din voturile Parlamentului pentru a garanta respingerea a două propuneri de Guverne, pentru că altfel nu se îndeplinesc condiţiile constituţionale.

(După această primă rundă de consultări ne puteţi spune cât de viabil este acest scenariu după runda de consultări?)

Am abordat acest subiect pentru că acest subiect a fost abordat în discuţiile pe care le-am avut cu partenerii de la USR. Ce pot să vă spun este că Partidul Naţional Liberal, aşa cum a anunţat în momentul demarării moţiunii de cenzură, a încercat să coalizeze toate forţele nePSD, să adune voturile necesare pentru reuşita moţiunii de cenzură şi de asemenea, exact cum am promis în momentul demarării procedurii moţiunii de cenzură, ne-am asumat răspunderea de a forma un Guvern responsabil, care să rezolve marile provocări cu care se confruntă România astăzi.

(Vă bazaţi şi pe voturi care vin de la PSD, ştim că s-au mai dus negocieri şi zilele acestea?)

Cu siguranţă! V-am spus că ducem negocieri cu parlamentari care sunt independenţi, parlamentari care oscilează între ALDE şi PSD, discutăm inclusiv, individual, cu parlamentari PSD care au mai păstrat o urmă de normalitate şi de luciditate şi care, gândesc în funcţie de interesul României, nu în funcţie de ordinul pe care îl primesc de la un partid debusolat şi disperat.

(Domnul Meleşcanu s-a înscris în Forţa Naţională, o să aveţi negocieri şi cu domnul Meleşcanu?)

Chiar cu domnul Meleşcanu, nu cred că o să negociez.

(Aţi dus negocieri cu membrii PSD, care sunt cerinţele lor?)

Nu pot să vă dezvălui discuţii pe care le au parlamentarii PNL. Oricum, noi nu avem altceva să le oferim decât dreptul la o imagine corectă iar dacă vor vota învestirea Guvernului, vor avea un câştig de imagine şi mai ales, vor avea conştiinţa faptului împlinit, că fac ceea ce este bine pentru România.

(Dar aveţi certitudinea că se vor ţine de cuvânt, pentru că au mai fost promisiuni şi la moţiunea de cenzură?)

Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 238 de voturi în condiţiile în care, de la PSD-işti până la formaţiuni politice care au contribuit la moţiunea de cenzură, până la analişti, nu mai vorbesc de alţi oameni, aproape nimeni nu se aştepta ca această moţiune de cenzură să fie adoptată.

(Apropo de moţiunea de cenzură, ştiţi scandalul TAROM. Aveţi semnale de la parlamentarii PNL că, cursele lor aeriene au fost întârziate tocmai pentru a nu ajunge la votul moţiunii în timp util?)

Am avut informaţii, ştiţi că am fost ministrul Transporturilor şi cunosc angajaţi de la TAROM care ne-au spus că ştiu de această solicitare ilegală, gravă, iresponsabilă, a ministrului Cuc către directorul TAROM, de a ţine avioanele la sol pe cursele de Iaşi, Timişoara şi Cluj.

Indiferent ce zice Cuc, nu iese fum fără foc, dacă noi am auzit de la angajaţi TAROM despre lucrul acesta, şi de altfel se vede şi din ce a făcut, că a demis directorul TAROM după moţiunea de cenzură.

Dar nu este singura nenorocire care s-a petrecut, uitaţi-vă ce se întâmplă la CFR SA, la CFR infrastructură, cum Cuc face tot ce este posibil să găsească un individ care să semneze contractele, în mod ilegal, pentru că în urma adjudecării pe Braşov - Apaţa şi Caţa- Sighişoara, să semneze semnarea contractelor, în condiţiile în care, decizia de adjudecare a licitaţiei este contestată.

(Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare, avem un Guvern învestit, în cât timp veţi veni cu o propunere de comisar european? Înţelegem că sunt semnale de la Bruxelles, să venim cât mai repede cu o propunere, eventual o femeie.)

Cât mai repede.

(Câte variante aveţi?)

Am.

(Doamna Adina Vălean este o variantă?)

Deci avem variante, când va fi situaţia de a propune comisar, vom propune un comisar care va trece 100% de Parlamentul European.

(Aţi avut astăzi o scurtă discuţie cu Viorica Dăncilă, la Aeroportul Otopeni, ne puteţi spune ce aţi vorbit?)

Ne-am salutat.

(Numai atât?)

Da, am participat, nici nu mă aşteptam, sincer, să o găsesc pe Vasilica Viorica Dăncilă acolo, am fost invitat de Majestatea sa Custodele Coroanei, să particip la repatrierea osemintelor Reginei mamă, Elena, unde chiar am considerat că este o formă de respect din partea mea să fiu prezent la acest moment important, ca o recunoaştere a rolului remarcabil pe care l-a jucat Majestatea sa, Regina Elena, în istoria României.

Ne-am întâlnit, ne-am salutat, nu prea ne-am mai salutat până acum, faţă în faţă, şi asta i-am spus că până acum nu am avut ocazia să dăm mâna dar am ajuns în situaţia în care trebuie să dăm mâna.

(V-aţi văzut de asemenea cu câţiva ambasadori, dacă ne puteţi spune cu cine mai exact aţi avut întâlniri?)

Este normal şi firesc. Am avut nu numai cu ambasadori, după cum vedeţi am pornit un şir de întâlniri. Am fost la Banca Naţională, am fost la Camera de Comerţ şi Industrie a României, am fost la Academia Română pentru a discuta de strategia de dezvoltare a României pe 20 de ani, care a fost adoptată de Academia Română, pentru a pune elementele programului de guvernare pe direcţiile gândite în programul adoptat de Academia Română.

De asemenea, evident, am avut şi voi avea întâlniri cu ambasadori ai ţărilor europene , ambasadorul Statelor Unite ale Americii, am avut întrevederi cu ambasadorul Germaniei, voi avea cu ambasadorul Franţei.

De asemenea, îmi pare rău că n-am putut să răspund până astăzi unei invitaţii de a mă întâlni cu ambasadorul Marii Britanii, pentru că şi aici e o situaţie provocată tot de Guvernul Dăncilă şi care arată cât de urgentă este nevoia de învestire a unui Guvern.

Guvernul, deşi are proiectul pregătit, nu a reglementat situaţia cetăţenilor britanici, în cazul unui Brexit fără acord, care este iminent, 31 octombrie. Practic, dacă nu se instalează Guvernul şi nu reglementează în prima Şedinţă de Guvern, va exista o mare problemă pentru cetăţenii britanici, care sunt în România dacă nu este reglementată prin Ordonanţă de Urgenţă şi asta chiar este o urgenţă, sigur că o să am o întâlnire cu Ambasadorul Marii Britanie.

(Veţi mai avea consultări cu Societatea Civilă?)

Cu siguranţă! Luni şi marţi sunt prevăzute întâlniri cu patronate, asociaţii profesionale, organizaţii nonguvernamentale din diferite domenii, de asemenea, voi avea o întâlnire şi cu marile Confederaţii Sindicale.

(În ce procent este finalizată lista de miniştrii în momentul de faţă?)

Să spunem în procent de 33%, fiind câte 3 candidaţi validaţi până în momentul de faţă. Acum facem evaluările finale, cel mai probabil până la următoarea rundă de negocieri, vom avea un solit, adică o propunere pe care ne vom hotărî pentru a răspunde la a doua rundă de negocieri, prezentând partenerilor candidatul de ministru.

(Câţi specialişti, din afara partidului, aveţi pe această listă?)

Până nu luam decizia, nu vă pot spune. Când vom avea lista miniştrilor, vă vom prezenta, cu siguranţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel