Data actualizării:
Data publicării:

Medicul Lorand Savu a RUPT tăcerea: "S-au înființat o mulțime de centre fără cea mai mică experiență. Persoane NEINFECTATE, trimise în izolare"

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Lorand Savu, medic în microbiologie moleculară, a vorbit despre pandemia de COVID-19. 

Alegeri prezidentiale 2024

Lorand Savu susține că multe teste au fost realizate prost, în cabinete fără prea multă pregătire, iar oameni neinfectați au fost trimiși în izolare. 

„Nu numai numărul de teste este important, ci și felul în care se realizează ele. La noi este o chestiune extrem de delicată, pentru că în câteva luni de zile s-au înființat o mulțime de centre care nu aveau nici cea mai mică experiență în biologie moleculară și e posibil ca rezultatele unora să fie destul de îndoielnice. 

E o posibilitate (n.r. ca persoane neinfectate) să fi fost trimise în izolare. E mai delicat cu aceste testări pentru că multe persoane sunt cumva în faza finală a acestei infecții și acolo, testarea trebuie făcută cu atenție. Dacă dă un semnal pozitiv, e bine să fie o retestare peste câteva zile, ca să se vadă dacă s-a făcut corect acea testare, ori infecția este în fază terminală și dispare", a declarat Lorand Savu pentru b1.ro

"Un fenomen care se va accentua"

În plus, expertul în microbiologie subliniază faptul că mutațiile vor fi o altă problemă din cauza căreia nu vor putea fi depistate infecțiile cu COVID-19, nici măcar în cel mai bine dotate centre specializate. 

„Este o oglindă (n.r. rata mare de pozitivare) la ceea ce se întâmplă în România și probabil, în toată lumea. În momentul de față, undeva la 10% din populația globului este infectată. Cu cât se fac mai multe teste, cu atât ne dăm seama mai mult de acest lucru. 

Lucrurile se complică și mai mult, pentru că există persoane infectate cu toate simptomele și nu se poate detecta infecția, din cauza mutației, un fenomen care se va accentua. Nu vom detecta din cauza limitelor testelor PSI", a completat el. 

Care e idealul numărului de teste

„Depinde și de puterea fiecărei națiuni. Noi, dacă reușim să facem 20.000-30.000 de teste, probabil că o să avem 3.000-4.000 de persoane pozitive, în momentul de față. Dacă facem 100.000, vor fi mult mai multe. Cu cât se fac mai multe teste într-o perioadă de timp scurtă, cu a atât este mai bine. Ideal este 100.000, dacă există logistica necesară", a încheiat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel