Lege pentru distrugerea clădirilor de patrimoniu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Clădire de patrimoniu
Clădire de patrimoniu

Deputații din Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului vor dezbate în această săptămână un proiect de lege despre care arhitecții spun că dacă va intra în vigoare va duce la distrugerea clădirilor de patrimoniuProiectul legislativ a fost respins de Senat la sfârșitul anului trecut.

[caption id="attachment_434616" align="aligncenter" width="628"] Foto: evz.ro[/caption] Proiectul inițiat de un grup de parlamentari PSD-PNL prevede că reabilitarea termică a clădirilor aflate în zonele protejate și din zona de protecție a clădirilor monument istoric s-ar putea face fără autorizație de construire. Mai mult, și clădirile monument istoric ar putea fi reabilitate termic fără autorizație, potrivit documentului citat de hotnews.ro. Ce prevede proiectul de lege Conform primului articol din proiectul de lege, este nevoie de autorizație de construire pentru "lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, cu excepția lucrărilor de reabilitare energetică a anvelopei și/sau a acoperișului - dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcții reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil - teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate". Urmatorul articol prevede că pentru reabilitarea termică a monumentelor istorice este nevoie de autorizație de construire. Astfel, lucrările de reabilitare s-ar putea realiza doar în baza unei declarații notariale. "Lucrările de reabilitare energetică a anvelopei și/sau a acoperișului - dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasa, șarpanta, executate la clădirile amplasate în zonele de protecție a monumentelor și/sau a zonelor construite protejate se pot realiza numai în baza unei declarații notariale pe propria răspundere prin care proprietarul se angajează că lucrările respectă prevederile art.11 din prezenta lege. Declarația notarială pe propria răspundere se depune cu număr de înregistrare la autoritatea publică locală în sarcina căreia ar fi revenit eliberarea autorizației de construire", se mai arată în proiectul de lege. În prezent, legea permite reabilitarea termică fără autorizației de construire pentru "clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecție a monumentelor și/sau a zonelor construite protejate".

Constituția, invocată în motivare Inițiatorii acestui proiect de lege motivează că aceste măsuri se impun pentru respectarea Constitutiei Romaniei. "Costurile financiare și de timp pentru obinerea documentației sunt fără îndoială considerabile. Art.16 din Constituția României, republicată, prevede faptul că «Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și discriminări», și totuși observăm că în cazul Legii nr.50/1991 se disting două categorii de cetățeni care beneficiază în mod diferit de prevederile legale. Pe de o parte, proprietarii de imobile care nu sunt înscrise în zonele de construcție protejate beneficiază de prevederile art.11, alin.(1), lit.h), iar cei care au astfel de proprietăți, deși sunt obligați în egală măsură de Legea nr.153/2011 să ia măsurile aferente reabilitării, nu beneficiază de aceleași drepturi, fiind nevoiți să obțină autorizație de construire. Având în vedere cele de mai sus, considerăm oportună modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul acordării dreptului de a întreprinde lucrări de anvelopare pentru clădirile amplasate în zonele de protecție a monumentelor și/sau în zonele construite protejate, fără necesitatea obținerii autorizației de construire atât timp cât nu sunt încălcate normele de protecție arhitectonică impuse de legislația în vigoare", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel