Serviciul militar obligatoriu, greu de impus în România. Ciucă spune că "Armata a fost prima instituţie din România care s-a transformat. Nu trebuie să vă speriaţi"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
De la invazia Rusiei din Ucraina, în România a apărut de mai multe ori în spaţiul public ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului şi fost ministrul al Apărării, spune, însă, că nu este cazul să se întâmple aşa ceva în ţara noastră. 

"România are nevoie de tot ceea ce este necesar pentru a fi în măsură să se apere. De aceea, deciziile luate pentru un buget de 2,5% din PIB pentru Apărare au fost necesare, poate e nevoie de mai mult decât atât. Au fost ani de zile în care instituţia Armatei a fost undeva uitată în ceea ce priveşte alocările bugetare”, a spus Nicolae Ciucă la Prima TV. 

"Nu trebuie să vă speriaţi"

Întrebat despre posibilitatea introducerii serviciului militar obligatoriu, Nicolae Ciucă le-a transmis un mesaj românilor. 

"Nu trebuie să vă speriaţi. Şeful Apărării va trebui să detalieze un pic, nu a fost foarte bine înţeles. Eu am înţeles exact ce a vrut să spună pentru că a fost vorba de o lege de pregătire a teritoriului şi a populaţiei pentru apărare, care există deja, dar e vorba de una care să fie primenită şi adaptată la contextul şi la condiţiile actuale.

Este foarte greu să vorbim de reintroducerea serviciului militar obligatoriu atât timp cât am redus Armata. Armata a fost prima instituţie din această ţară care s-a transformat, s-a modernizat reducând efectivele de la 342.000 la 90.000 - respectiv 75.000 de militari activi, respectiv 15.000 personal civil contractual. În momentul da faţă, să refaci tot ceea ce ţine de logistica desfăşurării serviciului militar obligatoriu este foarte greu. Ca atare, serviciul militar voluntar, cum deja se desfăşoară pentru militarii rezervişti, poate să fie o opţiune pentru cei care vor să facă Armata, dar nu obligatoriu”, a conchis Ciucă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel