Parlamentul începe prima sesiune parlamentară, având ca priorități jaloanele PNRR, impozitarea pensiilor și combaterea traficului de droguri
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Cele două Camere ale Parlamentului încep prima sesiune parlamentară ordinară a anului. Aceasta este penultima a actualei legislaturi.

Senatul și Camera Deputaților încep, astăzi, prima sesiune parlamentară ordinară a anului și penultima a legislaturii. Cele două Camere ale Parlamentului au fost convocate de la ora 16,00, în ședințe de plen separate.

Ședințele Birourile permanente, în vechea componență, se vor desfășura înaintea lucrărilor în plen.

Conform regulamentelor, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleși, în ședința de plen a fiecărei Camere, membrii Biroului permanent - vicepreședinții, secretarii și chestorii, cu excepția președintelui, care este ales la începutul legislaturii. La Camera Deputaților, președinte interimar este social-democratul Alfred Simonis, iar președintele Senatului este liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Alegerea conducerilor celor două Camere se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configurației politice a Camerei Deputaților, respectiv a Senatului și negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaților propuși pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaților, respectiv al Senatului și se aprobă cu votul deschis al majorității deputaților sau senatorilor prezenți.

La final, vor avea loc ședințe ale Birourilor permanente în noua componență pentru stabilirea ordinii de zi și a programului de lucru pentru săptămâna următoare.

Care sunt prioritățile sesiunii parlamentare

Printre prioritățile sesiunii parlamentare se află proiecte necesare pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR pentru ca România să poată înainta cererile de plată pentru a primi fondurile europene alocate.

Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a precizat că liberalii au pe agendă proiectele referitoare la neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei, la eliminarea dublei impozitări a pilonului II de pensii, la susținerea profesiilor liberale, precum și la combaterea traficului și consumului de droguri și interzicerea publicității la jocurile de noroc.

Social-democrații au anunțat că în noua sesiune parlamentară una dintre priorități este combaterea consumului și traficului de droguri.

"Au rămas trei sau patru priorități majore în acest moment, promisiuni unele dintre ele, și cu Legea offshore-ului eolian, cu combaterea drogurilor, cu modificarea legislativă. O să vină și ministrul Justiției și ministrul de Interne cu o modificare în Guvern.

Mai sunt și inițiative parlamentare. Cu celebrele 'păcănele', așa cum am promis, vom merge până la capăt - nicio localitate sub 15.000 de locuitori nu va mai avea niciun aparat de 'păcănele' în viitor. Și, nu în ultimul rând, cu plafonarea la creditele oferite de IFN-uri", a informat premierul Marcel Ciolacu, la finalul ședinței conducerii PSD cu parlamentarii partidului.

Și reprezentanții Opoziției au anunțat mai multe proiecte din domeniile social, mediu de afaceri. Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a anunțat că printre priorități se află proiecte care vizează sprijinul financiar al familiilor și mediul de afaceri, revendicările fermierilor.

Dacă partidele din coaliție, PNL și PSD, vor cădea de acord pentru comasarea unora dintre alegerile care vor avea loc în acest an, este de așteptat ca agenda Parlamentului să cuprindă și modificarea legislației din acest domeniu, respectiv a Codului administrativ.

Deși 2024 este un an electoral și vor fi mai multe campanii, la Parlament vor fi luate toate măsurile procedurale și organizatorice pentru asigurarea cvorumului de lucru și a voturilor necesare adoptării proiectelor de lege, a dat asigurări liderul deputaților liberali Gabriel Andronache.

Citește și: Ministerul de Finanțe, împuternicit de Guvern să contracteze o firmă de avocatură pentru procesul cu Pfizer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel