Grupurile parlamentare din Senat s-au certat pe problemele fermierilor și transportatorilor
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Protestele fermierilor şi transportatorilor au făcut, luni, obiectul unor dispute între reprezentanţii grupurilor parlamentare din Senat, în plenul întrunit în sesiune extraordinară pentru a discuta ordonanţele de urgenţă privind marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen şi echivalări de permise pentru circulaţia pe drumurile publice, context în care senatorul USR Ştefan Pălărie a solicitat alocarea a 30 de minute pentru dezbaterea problemelor cu care se confruntă protestatarii.

'Eu cred că acum, când toate privirile sunt aţintite asupra Senatului, să nu facem doar un exerciţiu de imagine informând Senatul că sunt ordonanţe pe ordinea de zi, ci şi să dezbatem în mod real aceste probleme. În felul acesta, putem să arătăm fermierilor că Parlamentul chiar înţelege, poate nu toţi, dar anumite partide chiar înţeleg problemele fermierilor şi doresc să vină cu soluţii. Altminteri, e doar de la Guvern un praf în ochi, o clamare mincinoasă că există deschidere către dialog. Vă solicit, domnule preşedinte, să supunem la vot suplimentarea ordinii de zi cu un timp de 30 de minute de dezbatere a acestor probleme', a susţinut Pălărie.

Deşi solicitarea senatorului USR a fost respinsă de preşedintele de şedinţă, senatorul Sorin Cîmpeanu, pe motiv că regulamentul Senatului nu permite acest lucru, liderul grupului parlamentar PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, a afirmat că protestele sunt 'îndreptăţite', iar Guvernul 'face ce e de făcut' pentru fermieri, dovadă fiind negocierile purtate.

'Ministrul Agriculturii şi Guvernul au fost permanent în negocieri. Ceea ce contează cu adevărat sunt dorinţele legitime şi suntem primii care am spus că protestele sunt îndreptăţite pe cererile legitime pe care le-au formulat. Într-adevăr, ar fi fost mult mai uşor şi resurse corespunzătoare, dacă am fi avut acel miliard plus TVA, pe care colegii l-au dat, nesolicitat, pentru vaccinuri. În rest, vă asigurăm şi îi asigurăm şi pe distinşii fermieri că sunt o prioritate pentru Guvernul României', a afirmat Romaşcanu.

În context, liderul grupului parlamentar liberal, senatorul Daniel Fenechiu, a spus că sarcina politicienilor, pe fondul nemulţumirilor protestatarilor, este aceea de a le analiza şi a le soluţiona pe acelea 'care pot fi rezolvate', în schimb, a criticat cererea USR, susţinând că nu doreşte altceva decât să politizeze şedinţa Senatului.

'Acest lucru în momentul de faţă se întâmplă, ministerele de linie care sunt implicate în analiza solicitărilor protestatarilor, şi mă refer aici la Ministerul de Finanţe, la Ministerul Agriculturii, la Ministerul Transporturilor, la alte ministere pentru că, din câte constatăm, numărul revendicărilor creşte. Niciodată PNL nu s-a opus unei discuţii serioase, legate de probleme cu care se confruntă România, societatea românească. Însă, în momentul de faţă, suntem în faţa unei cereri care nu face nimic altceva decât să politizeze o şedinţă a Senatului', a punctat Fenechiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel