Poate fi convinsă Șoșoacă să se vaccineze sau e misiune imposibilă? Răspunsul lui Rafila
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că senatoarea Diana Șoșoacă ”este vaccinată cu siguranță”.

Întrebat, la Digi 24, cum ar arăta o lume fără vaccinuri, ministrul Rafila a răspuns:

„Nu vreau să mă gândesc la această variantă. Pot să că spun cu siguranță că am avea câteva milioane de copii morți în fiecare an. Și cu siguranță ar fi câteva milioane și de adulți care ar murii, fiindcă circulația bolilor infecțioase ar fi mult mai mare. Gândiți-vă că ar reapărea poliomielita. E o boală înfiorătoare și când era copil vedeam foarte multe persoane care aveau sechele ale poliomielitei. Erau foarte mulți cu sechele produse de această boală”.

FOTO: Octav Ganea/ Inquam Photos

Apoi, întrebat cum ar convinge-o pe senatoarea Diana Șoșoacă să se vaccineze, Alexandru Rafila a răspuns:

„Păi de ce să o conving? Dânsa este vaccinată cu siguranță, nu cred că are nevoie de convigere”.

Rafila: A scăzut acoperirea vaccinală

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat, joi, că, în prezent, acoperirea vaccinală în România este undeva în jur de 80%, iar în cazul cele de-a doua doze a vaccinului rubeolă-rujeolă-oreion acoperirea este de puţin peste 60%.

"2008 a fost anul în care a început o scădere progresivă a acoperirii vaccinale cu celelalte produse care se administrau copiilor în mod obişnuit. Trendul acesta descrescător s-a păstrat. Dacă în acea perioadă aveam la marea majoritate a vaccinurilor o acoperire de peste 90%, ulterior această acoperire vaccinală a scăzut încet, încet. Ne aflăm în jurul cifrei de 80% în momentul de faţă, iar dacă discutăm despre vaccinul reubeolă-rujeolă-oreion doza a doua se administrează doar în proporţie de puţin peste 60%. Este clar că eşecul campaniei din 2008 a produs această neîncredere, ulterior au fost şi alte incidente, alte situaţii - vaccinarea COVID şi acolo a fost o parte de informare care a lipsit", a declarat Rafila, în cadrul unei dezbateri organizate de DC News Media Group.

Potrivit acestuia, creşterea acoperirii vaccinale se poate face doar printr-o campanie continuă de informare care să se realizeze împreună cu screeningul.

"Creşterea acoperirii vaccinale se poate face doar printr-o campanie continuă de informare, pentru că prevenirea infecţiei cu HPV duce practic la eliminarea cancerului de col uterin, iar România se găseşte pe primele locuri din UE atât la morbiditate, cât şi la mortalitate. Ea trebuie cuplată şi cu screeningul. Lucrăm la acest screening care să protejeze cât mai bine femeile din România", a susţinut ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel