Ionuț Vulpescu, reacție după moartea lui Neagu Djuvara
Autor: Andi Miron | Publicat pe: 26 ian 2018, 11:57
WhatsApp
Fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vupescu, regretă moartea istoricului Neagu Djuvara şi spune că, „odată cu el, dispare una dintre ultimele legături vii cu vechea Românie".

„Neagu Djuvara a ilustrat, prin viaţa şi opera sa, destinul convulsionat al intelectualităţii noastre în secolul trecut. De la studii strălucite la opoziţia faţă de instaurarea comunismului, de la exil la doctoratul la Sorbona şi de la revenirea în ţară, Neagu Djuvara a trecut prin toate crizele şi frământările secolului XX românesc. Cărţile sale, nu toate acceptate cu uşurinţă în mediul academic, au incitat şi au pus probleme noi în istoriografia contemporană. A fost, totodată, un neobosit militant pentru studierea istoriei la toate vârstele. Odată cu el, dispare una dintre ultimele legături vii cu vechea Românie. Dumnezeu să îl ierte!, a scris Ionuţ Vulpescu pe pagina sa de Facebook.

 45 de ani în exil

Licenţiat în litere la Sorbona (1937) şi doctor în drept la Paris (1940), Neagu Djuvara s-a preocupat de istoria României, abordând în cele peste douăzeci de volume de specialitate şi memorii publicate filosofia istoriei, cu precădere chestiunea obiectivităţii istoriei şi istoriografiei.

Diplomat al Ministerului de Externe până în septembrie 1947, Neagu Djuvara ia calea exilului, militând până în anul 1961 în diverse organizaţii ale exilului românesc. Apoi, timp de 23 de ani, este consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, precum şi profesor de drept internaţional şi istorie economică, la Universitatea din Niamey.

În mai 1972, obţine doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, precum şi o diplomă a prestigiosului Institut naţional de limbi şi civilizaţii orientale de la Paris.

În decembrie 1989, revine în ţară, unde a fost profesor asociat la Universitatea din Bucureşti (1991-1998). De asemenea, a fost membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iaşi şi al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucureşti, precum şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti şi al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?