La 38 de ani de la dezastrul de la Cernobîl președintele Zelenski averitzează despre riscul centralei nucleare Zaporojie
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Zelenski reaminteşte dezastrul de la Cernobîl: A fost explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are 6 reactoare - Foto Pexels
Zelenski reaminteşte dezastrul de la Cernobîl: A fost explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are 6 reactoare - Foto Pexels
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri asupra riscului unei catastrofe nucleare după ce Rusia a preluat controlul asupra unei centrale nucleare majore. Comentariile sale vin pe fondul marcării aniversării dezastrului de la Cernobîl din 1986.

Forțele ruse au capturat centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) din sudul Ucrainei în primele zile ale invaziei din 2022. Ambele părți se acuză reciproc că pun în pericol siguranța sitului, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa, scrie Voice of America citând AFP.

"De 785 de zile, teroriștii ruși țin ostatică ZNPP", a declarat Zelenski pe rețelele de socializare. "Este responsabilitatea întregii lumi să pună presiune pe Rusia pentru a se asigura că ZNPP este eliberată și readusă sub control ucrainean complet, precum și că toate instalațiile nucleare ucrainene sunt protejate de atacurile rusești", a adăugat el. "Acesta este singurul mod de a preveni noi dezastre nucleare, pe care prezența ocupanților ruși la ZNPP le amenință constant".

Apelul președintelui vine la 38 de ani de la topirea reactorului centralei nucleare de la Cernobîl, aflată în nordul Ucrainei, pe atunci parte a Uniunii Sovietice. Incidentul, considerat cel mai grav dezastru nuclear din lume, a contaminat zone întinse din Ucraina, Belarus și Rusia, chiar și vestul Europei fiind expus la radiații.

"Dezastrul de la Cernobîl a demonstrat cât de rapid pot apărea amenințări mortale", a precizat Zelenski vineri.

Forțele ruse au capturat instalația dezafectată de la Cernobîl pe 24 februarie 2022 – în prima zi a invaziei, când au trimis trupe în Ucraina din Belarus – dar au abandonat-o după câteva săptămâni. Trupele ruse controlează centrala Zaporojie de la începutul lunii martie 2022.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care are inspectori la centrala nucleară Zaporojie, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța acesteia. Moscova a acuzat Ucraina că lansează drone asupra centralei, în timp ce Kievul declară că Rusia a militarizat instalația și o ține "ostatică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel