Data actualizării:
Data publicării:

Incinerarea deșeurilor pentru producerea de căldură: o soluție pentru blocajul RADET-ELCEN

Autor: Cristian Bușoi
WhatsApp

Noul președinte al PNL București, Cristian Bușoi, vine cu o rezolvare la problema RADET-ELCEN. El precizează care sunt cauzele acestei probleme și atrage atenția că actualul primar al Capitalei, Gabriela Firea, încolțită de această problemă a susținut că este un complot politic. 

Alegeri prezidentiale 2024

Iată analiza politică scrisă de Cristian Bușoi, președintele PNL București, pentru dcnews.ro:

"Dacă Primaria Generală chiar vrea o soluție concretă la problemea RADET-ELCEN, care îi lasă pe bucureșteni fără apă caldă zile întregi, an de an, atunci poate să susțină un proiect cu fonduri europene de incinerare a deșeurilor pentru producerea de căldură în regim de cogenerare.

"Soluție reală la problemele cronicizate"

Bucureștiul produce anual un milion de tone de deșeuri care pot fi utilizate pentru a produce energie electrică și termică, al cărui preț de producție este mai mic decât acum. Incineratorul municipal de deșeuri este un proiect pentru care există finanțare, 250 de milioane de euro bani europeni. Complementar, se pot folosi tot bani europeni într-o cofinanțare de 50% și pentru reabilitarea și modernizarea celor aproape 4.000 km de rețea termică. Costurile pentru modernizarea rețelei au fost estimate la 360 de milioane de euro, din care 50% - 180 de milioane euro, bani europeni; restul de 50%, din bugetul Primăriei Municipiului București, fonduri eșalonate pe patru ani.
 
Asta este o soluție reală, la problemele cronicizate între RADET și ELCEN. Dar pentru asta trebuie un plan și un manager care să facă ceva, nu doar să vorbească repede și să împungă aerul cu arătătorul ca să indice vinovații și responsabilii, alții decât Primăria Generală.
 
Firea, prinsă la mijloc, a lansat ideea complotului
 
Când imediat după alegeri, din cauza unui conflict vechi între RADET și ELCEN  bucureștenii au rămas fără apă caldă, primarul Firea a lansat ideea năstrușnică că a fost un complot al companiilor de stat pus la cale pentru a-i sabota începutul mandatului.  Ideea complotului, aruncată în disperare de cauză, arată de fapt că primarul - prins la mijloc într-un vechi război al ineficienței din companii - și fără să știe concret cum se poate rezolva problema, dădea vina pe lucrătură politică. Ulterior, când primarul general, cam cu același joc politic, voia să mute problema pe premier, totul a apărut ca deja-vu. Primăria nu vrea să rezolve pentru că este dificil; primăria nu vrea decât să arate public niște responsabili, ca să scape repede de o bătaie de cap.
 
Pierdere uriașă, plătită de bucureșteni
 
În primul rând, pentru a lămuri cauza: ELCEN și RADET sunt doi coloși, îmbătrâniți într-o mentalitate care a rămas de acum 40 de ani, cu responsabilități și centri de comandă amestecați. RADET are datorii la ELCEN câteva miliarde, la rândul său, RADET zice că are de recuperat banii de la cei cărora le furnizează căldura; ELCEN are nevoie de investiții și nu le face pentru că susține că nu are bani; RADET primește greu subvenția de la primărie și nu are de unde să plătească, care Primărie, la rândul ei, este copleșită de subvenția pe care o plătește gâfâind; în plus, RADET are o rețea veche care pierde pe la toate încheieturile. Așa cum am spus și mai sus, sunt mii de kilometrii de rețea de distribuție a agentului termic care ar trebui refăcută bucată cu bucată pentru că este depășită de timp și pierde cam până la o treime din ce livrează. Și pierderea aceasta uriașă, an de an, tot bucureștenii o plătesc. Iar la celălalt capăt, și primăria este nevoită să subvenționeze ca să țină cheltuiala oamenilor și asta este cercul vicios al găurii din buzunare și din buget.
 
Rezolvarea celei mai complicate probleme a Bucureștiului
 
De ce se întâmplă asta ? Din cauză că administrație după administrație a Capitalei nu a făcut absolut nimic de un sfert de veac, cât a trecut de după Revoluție încoace, pentru a investi în capacitățile de producție și distribuție de agent termic. Am preluat ceva după ‘89 și am asistat impasibili cum se degradează an de an lângă noi, fără să mișcăm un deget și acum plătim cu toții, îndesând bani în găurile din țevi. Asta este administrație Bucureștiului. Asta este problema reală din buzunarele bucureștenilor. Aici ar trebui concentrate toate eforturile. Dacă această administrație ar începe să rezolve măcar această problemă și administrația viitoare ar continua, în 8-10 ani, am avea rezolvată cea mai complicată problemă a Bucureștiului.  Dar pentru asta trebuie un plan, o idee clară despre ce vrea să facă primăria, ca să ia lucrurile din punctul A și să le ducă în punctul B."
 
Nota redacției: Titlul de homepage, introducerea și intertitlurile aparțin redacției. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel