Preot de la Chișinău: Unirea se face prin biserică și ea este deja începută / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Deschide.md
Foto: Deschide.md
Părintele Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, a vorbit despre apropierea celor două maluri ale Prutului.

Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, a declarat, la emisiunea Dialog Deschis, la Deschide.md, că „Unirea Basarabiei cu România se face prin biserică și este deja începută“. El a accentuat faptul că locuitorilor din stânga Prutului nu trebuie să le fie rușine că sunt români și că sunt creștin ortodocși.

„Unirea Basarabiei cu România se face prin biserică și ea este deja începută. Biserica face toate eforturile ca această unire să fie la nivelul sufletelor, după care, dacă Dumnezeu va binevoi, unirea se va face și la nivel teritorial. Ne rugăm și nădăjduim la acest aspect, lucrăm pe frontul nostru, iar politicul trebuie să fie serios, constant în decizii și să fie luptător“, a spus Constantin Olariu.

Mitropolitul Basarabiei i-a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să se declare români la recensământ

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei a abordat și tema recensământului care are loc peste Prut, la care Mitropolitul Petru le-a cerut locuitorilor din Republica Moldova să se declare români, nu moldoveni.

„În primul rând suntem creștini. Dar niciodată biserica nu a mers separat de identitatea noastră națională, au mers mână în mână. Biserica apără poporul pe care îl păstorește. Apărând poporul, apără și tradițiile, rădăcinile poporului respectiv. De aceea, Mitropolitul Petru le-a recomandat tuturor să nu le fie rușine de identitatea lor națională, să nu le fie rușine să declare că sunt creștini ortodocși și să-și apere cu pieptul dezgolit apartenența religioasă și etnică. Nu mai sunt vremurile în care trebuie să stăm ascunși, în care să ne fie frică și să simțim teroare. Vrem să fim europeni, să fim liberi. Dar cum putem să ne manifestăm această libertate, decât ieșind să spunem sus și tare: eu sunt român, eu sunt creștin ortodox, cred în Dumnezeu și în Hristos, vreau să îmi asum acest lucru“, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei.

Ca urmare a ajutorului acordat de România, relațiile dintre Chișinău și București au devenit tot mai apropiate, iar acest lucru este unul firesc, a spus părintele Olariu, având în vedere că pe cele două maluri ale Prutului locuiește același popor.

„Susținerea oferită de România este foarte importantă, pentru că ne demonstrează pentru a mia oară că suntem frați, nimic nu ne poate despărți, nici situația politică, nici granița de pe Prut. În fond, noi suntem de același sânge, suntem frați, același neam, vorbim aceeași limbă, gândim în același mod, lucru care nu demonstrează doar unitatea în interiorul bisericii, dar și în mijlocul poporului. Suntem români și nu trebuie să negăm acest lucru. Poate unora nu le convine, dar nu poate să nege un adevăr istoric“ a conchis părintele Constantin Olariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel