Iancu Guda, veşti proaste pentru românii care se vor pensiona după 2040: Prăbuşire a standardului de viaţă fără precedent
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Economistul Iancu Guda vine cu veşti proaste pentru românii care vor ieşi la pensie peste 15-18 ani. Acesta anticipează o prăbuşire a veniturilor pe care le vor încasa atunci pensionarii, faţă de salariile cu care sunt obişnuiţi. 

Analistul economic a vorbit despre acest subiect în cadrul podcastului Fain şi Simplu, moderat de Mihai Morar. 

"Tot aud vorba asta, copiii noştri vor plăti datoria publică. E atât de gravă datoria asta publică? Toate marile economii ale lumii sunt datoare", a punctat Mihai Morar. 

"Cuplată cu o natalitate în scădere, da. Noi o să avem bătrâni care în 2030 se vor pensiona, iar numărul lor va fi în creştere exponenţială din cauza decretului ceauşist din anii '70 care interzicea avortul. Decreţeii! Acum avem 5,2 milioane de pensionari, iar în 2040 se estimează că vom avea 6 milioane! Avem foarte mulţi angajaţi în sectorul public, 1,2 milioane, la o populaţie care lucrează în privat de 4 milioane de oameni, deci vorbim de o supradimensionare a aparatului public. 

Apoi, avem o natalitate foarte mică, care în 2022 a scăzut la minimul istoric. Pe ultimii 10 ani, s-au născut 2 milioane de copii, dar au murit 3 milioane de români. 

Şi mai avem ceva. Emigrarea care nu e compensată de imigrare. Net, pierdem 150.000 de oameni anual. Suntem, raportat cu toate aceste fenomene la populaţia rezidentă, al doilea popor de pe Pământ la scăderea populaţiei, după Siria. 

Punând toate variabilele în ecuaţie, o datorie care tot creşte şi care trebuie plătită de un popor care tot scade va deveni o problemă care va fi decontată prin taxe mai mari şi creşterea vârstei de pensionare. Dacă nu vom reuşi să întoarcem fenomenul prin politici de investiţii, de stimulare a natalităţii şi de întoarcere a populaţiei din diaspora", a explicat Iancu Guda. 

Veste proastă pentru românii care se vor pensiona după 2040: Prăbuşire a standardului de viaţă fără precedent

"Acum, rata medie de înlocuire a salariului cu pensia este de 75%. Cu aceste calcule demografice, în 2040 va fi de 30%, iar pentru unii poate 35%. Deci cineva care trăieşte cu 1000 de euro va trece la o pensie de 350 de euro. Brusc! E o prăbuşire a standardului de viaţă fără precedent. Când ne vom pensiona, copiii nou-născuţi astăzi vor fi atât de puţini încât nu vor fi suficienţi pentru a ne plăti pensiile", a completat Iancu Guda. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel