Data publicării:
Cum să ne pregătim ca să supraviețuim financiar în 2025. Sfaturile profesorului Coșea
Profesorul Mircea Coșea a analizat situația economică nefastă a României în an electoral și cum să ne pregătim pentru decontul pe care îl vom avea din 2025.
L-am contactat pe profesorul de economie Mircea Coșea să ne prezinte, pe scurt, situația economică în care ne aflăm și, mai ales, ce să facem fiecare dintre noi, pentru nu a nu fi loviți în plin de ce se va întâmpla în 2025, an în care se anunță un decont al dezmățului din 2024 făcut de guvernanți.
DC News: Care este situația economică și ce se întrevede?
”Tot se discută despre tot felul de creșteri. Suntem într-o situație foarte neplăcută, pentru că ceea ce se întâmplă în acest an va fi decontat în 2025. Greșelile de guvernare care se fac în 2024, mai ales a Ministerului de Finanțe care impozitează mediul de afaceri și duce astfel la creșterea numărului de falimente, introducerea salariului minim european, mărirea accizei la carburant, creșterea prețului la energie etc., toate acestea fac ca inflația să crească și puterea de cumpărare să scadă. În mod evident, situația nu se îmbunătățește, iar declarația pe care a vrut sau nu a vrut să o facă prim-ministrul că vom ajunge la un deficit de 8% la buget este înspăimântătoare. Acest lucru ne duce cu gândul că vom avea neapărat o creștere de impozite și taxe.
Nu mai este timp...
Chiar dacă ai avea niște idei geniale de punere a economiei în mișcare, de colectare mai mare la buget cu un ANAF mai competent sau alte metode, timpul nu permite. Deci, pe termen scurt, la presiunea internațională, care va veni din partea Uniunii Europene, Fondului Monetar Internațional, a Băncii Mondiale, chiar a BNR și a Consiliului Fiscal, care se pronunță pentru o echilibrare a deficitului, vor crește impozitele și taxele. Nu cred că vom avea parte de o creștere generalizată a TVA-ului, pentru că ar duce la o situație cu totul explozivă, din punct de vedere economic, dar și social”, a spus prof. Mircea Coșea.
Vor crește impozitele locale
”S-ar putea să existe niște creșteri pe anumite segmente, sectoare de activitate, dar, în mod sigur, ceea ce va crește va fi ponderea impozitelor locale. Aici vom avea o creștere și se vor axa, în principal, pe imobiliare, pe proprietate, fapt care afectează foarte mult veniturile și situația de zi cu zi a pensionarilor. Marea parte a proprietarilor în România sunt ca urmare a regimului comunist, mare parte sunt pensionari pentru că au fost obligați să își cumpere case în timpul comunismului. Va fi o măsură care va lovi în mod direct o categorie deja defavorizată a societății”, a spus prof. Mircea Coșea.
DC News: Ce este de făcut, la nivel colectiv? Cine, cum ar trebui reacționat la toate aceste scenarii?
"În primul rând, ar trebui să existe o poziție din partea mediului economic, a mediului academic, a Academiei Române, care nu face nimic, a unor asociații profesionale, patronale, care să înceapă să vorbească foarte direct despre aceste lucruri și să atenționeze populația că greșelile pe care Guvernul le face în momentul de față se vor plăti anul viitor. Ar trebui să fie o reacție a mediului economic din România, pentru a ceea ce se va întâmpla. Noi, în situația de față, suntem exact ca în povestea cu drobul de sare. Știm că va putea să cadă, că ne va lovi, dar nu facem nimic să îl dăm la o parte. Așteptăm să se întâmple. Suntem niște oameni, o populație resemnată, care așteaptă să i se întâmple doar rău. Prin urmare, ar trebui luat o poziție elegantă, nu manifestări de stradă, documentată, cu informații la zi care să arate greșelile care se fac, dar asta nu știu dacă se va întâmpla.
DC News: La nivel individual, pentru a ne pregăti de ce va veni, din punct de vedere economic, ce ar trebui să facem? Să economisim, să facem investiții, să mai așteptăm să vedem care va fi situația?
"Pe persoană fizică ar trebui să fim foarte prudenți, din două motive. La anul, pe lângă o creștere a fiscalității, va mai avea loc ceva. În sfârșit, va fi un început de reformă a sistemului bugetar. Anumite posturi care țin de sistemul bugetar, al administrației, al tuturor comitetelor, agențiilor care gravitează în jurul Guvernului, la toate acestea se vor lua măsuri de reducere a personalului. Acest lucru se va întâmpla și la unitățile administrativ teritoriale", a declarat prof. Coșea.
Două temeri
"Există două temeri mari pentru fiecare dintre noi. Una este șomajul, am putea să ajungem în șomaj, iar locuri de muncă imediate, adaptate la pregătirea oamenilor scoși de pe piața muncii, nu sunt. Să fim foarte precauți cu investițiile pe care le facem, cu angajamentele financiare pe care le facem sau poate vrem să plecăm într-o excursie sau să ne cumpărăm ceva mai scump sau să facem credit. Cred că aceste lucruri trebuie să fie amânate", a spus prof. Mircea Coșea.
Atenție și la cheltuielile de zi cu zi!
"Ar trebui să existe o gândire mai pragmatică, privind cheltuielile zilnice, și o încercare a românilor să caute mărfuri mai ieftine, să scape de specula practicată de marile magazine. Vorbim despre o precauție la nivel fiecăruia dintre noi, în legătură cu veniturile, pentru că nu există o predictibilitate. Este bine să fii precaut în aceste condiții pentru că Guvernul, oricare va fi el, nu va putea să protejeze populația de lucrurile care se vor întâmpla. Mare grijă fiecare ce face cu banii și cum se gospodărește", a mai declarat profesorul de economie Mircea Coșea, pentru DC News.
Citește și - Mircea Coșea: Domnilor guvernanți, lăsați e Factura! Pregătiți-vă de război!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News