Guvernul trebuie să acopere circa 6,2 miliarde de lei. Vezi de ce
Data publicării:
Autor: Safta George
WhatsApp
buget
buget
Pentru a se încadra în ținta de deficit, Guvernul are la dispoziție ultimele patru luni ale anului pentru a acoperi un spațiu de cheltuieli de venituri bugetare de circa 6,2 miliarde lei.

"Veniturile au crescut în primele opt luni cu 8,1% din PIB, şi au depăşit 125 de miliarde lei, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu numai 2,8%, la circa 133 miliarde lei", au precizat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Astfel, potrivit datelor preliminate, deficitul bugetar de la finele lunii august s-a situat puţin peste 7 miliarde lei, reprezentând 1,18% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 607,3 miliarde lei.

Execuţia bugetului general consolidat după primele şapte luni s-a încheiat cu un deficit de 6,97 miliarde de lei, respectiv 1,15% din PIB, faţă de un deficit de 1,96% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,12% din PIB după primul semestru din acest an. Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95. Printr-o scrisoare recentă cu FMI, Executivul s-a angajat să evite derapajele fiscale în perioada alegerilor generale de la sfârșitul acestui an, chiar dacă vor exista "presiuni" pentru relaxarea fiscală, şi să asigure o disciplină strictă la nivelul finanţelor publice locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel