Guvernul, pe urmele banilor europeni cheltuiți la inundațiile din 2008
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Uniunea Europeană a acordat României, prin Fondul European de Solidaritate, 13,5 milioane euro pentru finanţarea unor lucrări de urgenţă în urma inundaţiilor din iulie 2008, însă ultimul raport al Curții de Conturi relevă numeroase nereguli la utilizarea  fondurilor. Ca urmare, Guvernul încearcă abia acum, după trei ani de la cheltuirea nejustificată a banilor europeni, să recupereze frauda.

Sumele primite de România au fost folosite pentru decontarea de către consiliile județene din zonele direct afectate de dezastru, respectiv Maramureş, Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, a cheltuielilor efectuate în baza contractelor încheiate în perioada 22 iulie -1 octombrie 2008 pentru refacerea infrastructurii, precum şi pentru finanţarea unor proiecte noi de prevenire a inundaţiilor după 1 octombrie 2008, cu respectarea procedurilor de licitaţie conforme normelor comunitare.

Hotărârea de Guvern aprobată în octombrie 2009 prin care erau numiți beneficiarii nu stabilea însă şi instituţia responsabilă de recuperarea unui eventual prejudiciu rezultat din cheltuirea acestor bani, fapt pentru care CC, în ultimul raport  relevă că, la finalul lucrărilor, au fost auditate cheltuieli plătite în sumă de 8,7 milioane euro, reprezentând 64,3 % din totalul plăţilor fiind descoperite numeroase nereguli în utilizarea fondurilor.

Dintre cele mai importante nereguli, raportul CC informează despre contracte de achiziții publice fără a se respecta procedura legală, decontări ale unor lucrări care nu erau necesare, precum și despre cheltuieli pentru un obiectiv care nici măcar nu figura ca fiind afectat de inundaţii, informează Mediafax.

Ca urmare, cu o întârziere de trei ani, Executivul a elaborat un proiect de hotărâre care stabileşte abia acum că "în situaţia în care", ca urmare a verificărilor efectuate de autorităţile de audit şi control, se constată că au fost decontate din Fondul European de Solidaritate lucrări considerate ulterior ca fiind neeligibile, Autoritatea coordonatoare şi de management (Secretariatul General al Guvernului-n.r.) va întreprinde toate demersurile legale necesare în vederea recuperării acestor sume. Fondurile vor fi distribuite tot către beneficiarii finali pentru proiectele eligibile, "aflate în lista de rezervă", efectuate ca urmare a inundaţiilor din 2008.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel